Si gana la huelga ganamos todxs, si pierde, perdemos todxs #ResistenciaMovistar
26 abril, 2015Manifestació. Amb la força de totes la seva llibertat
30 abril, 2015Si gana la huelga ganamos todxs, si pierde, perdemos todxs #ResistenciaMovistar
26 abril, 2015Manifestació. Amb la força de totes la seva llibertat
30 abril, 2015El proper dissabte 9 de maig, a la plaça de la Revolució, es realitzarà una jornada de presentació al veïnat del nou Ateneu Llibertari de Gràcia.
El caràcter festiu, reflexiu i reivindicatiu de la jornada reflecteix l’esperit de la nova entitat. L’Ateneu es planteja, sobretot, com una associació cultural, formativa, lúdica i d’oci que vol ser una alternativa social a dins del barri. També vol centrar les seves activitats treballant des de l’autogestió i en oposició als efectes de les polítiques neoliberals i l’especulació Inmobiliaria a la Vila de Gràcia. Òbviament pensa coordinar-se amb altres iniciatives veïnals per anar teixint alternatives al model injust de societat que patim.
La jornada vol ser una festa de retrobament i convivència entre tots aquells que sentim que no estem representats per la classe política i dels que pensem en la necessitat d’establir organitzacions socials autònomes dels poders estatals i els seus apèndixs, els diferents partits.
L’Ateneu vol ser l’espai des del que es desenvoluparan diverses iniciatives dels llibertaris graciencs i un espai que estarà a disposició del veïnat per auto-organitzar-se de manera independent, sense lideratges ni directius foranies. En resum, un espai assembleari que potencií l’autogestió veïnal i la democràcia directa.
No naixem per repetir velles receptes sinó per generar alternatives col•lectivament, a partir del debat i l’experimentació lliure. Volem ser també un laboratori social, des del qual es creïn alternatives de vida reals aquí i ara, com per exemple: tota mena de cooperatives (producció, distribució i consum), una escola lliure, un menjador popular, un ateneu d’oficis, etc…
El projecte d’Ateneu sorgeix de la confluència de diferents iniciatives que ja estan funcionant al districte (com ara la llibreria-editorial Aldarull o la Universitat Lliure Uri Caballero), de la reincorporació de gent que varen formar part de l’antic Ateneu Llibertari del carrer Perill i de l’adhesió de petits col•lectius existents i individualitats. Molta gent que, davant del procés d’institucionalització jeràrquica i electoralista de part del moviment derivat del 15M, han optat per generar referents nous. Tot això fa del nou Ateneu Llibertari un espai transversal d’edats i experiències, ric per la seva heterogeneïtat i l’acumulació de vivències diverses.
L’Ateneu sorgeix per quedar-se, per arrelar-se a la Vila i ser un referent de rebel•lió i denuncia, de pensament lliure i crític, per construir un espai de llibertat i transformació social. Volem compartir i debatre amb les nostres veïnes. Per això hem optat per buscar un local de lloguer que ens permeti una continuïtat en el temps, un local que volem espaiós per desenvolupar-hi el màxim de projectes de llarga durada. Per garantir la independència de l’associació de qualsevol tipus d’institució política, social o econòmica, l’Ateneu no acceptarà cap mena de subvenció i es finançarà exclusivament de les quotes i donacions de les seves sòcies i amigues. Per aquesta raó i per assegurar l’estabilitat econòmica del projecte hem iniciat la campanya “100 socis per l’Ateneu”.
Encara que jove i innovador el nostre projecte té unes arrels profundes a Gràcia, on des de finals de segle XIX la presència de les idees llibertaries ha estat constant: publicacions, ateneus, cooperatives, escoles racionalistes, col•lectivitzacions, revoltes i bullangues omplen la història d’un poble gelós de la seva identitat, amic de l’associacionisme, lliberal i obrerista, amant de la llibertat, la festa, la vida col•lectiva, la solidaritat i el suport mutu.
El proper 9 de maig podrem sentir, a partir de les dotze del migdia les propostes que l’Ateneu ha començat a posar en marxa i es presentaran els grups que ja hi estan treballant: memòria històrica, grup excursionista, universitat lliure, hack-lab, llibreria Aldarull, Oca, etc… Després, tothom que vulgui, podrà prendre la paraula.
A les 6 de la tarda hi haurà una Taula rodona on diferents entitats (La Base, L’Ateneu Enciclopèdic Popular, El Lokal, l’Ateneu Pandora del Poble Sec…) debatran sobre formes de treball i interacció amb els barris.
Al migdia vermut i dinar popular a la plaça i per la nit sopar i Kafeta a l’Ateneu Rosa de Foc, moments per compartir i parlar. Al matí actuació de Crac-Crac Titelles, ioga i jocs per la mainada. Per la tarda el “Quinto Llibertari” i la “Xaranga Reivindicativa”. Tot un dia pensat per trobar-nos i donar-nos a conèixer.
A Gràcia s’inicia una nova etapa de l’Ateneisme popular. Torna l’Ateneu Llibertari!