Qui som?

logo_quisomL’ Associació Cultural el Raval- EL LOKAL neix a l’octubre de 1987. Som un col·lectiu provinent de l’Ateneu Llibertari del Poble Sec i de gent del barri Xino. Començà obrint un espai al centre de Barcelona per a la creació i l’experimentació de nous projectes, com a punt de trobada de lluites i resistències, i mitjà per a la venda i distribució de materials alternatius i de cultura llibertària.

Des dels seus inicis fins avui, ens vam plantejar col·laborar en la reflexió i l’intercanvi d’experiències per tal de posar en qüestió l’estat de coses. La finalitat, caminar cap a una societat lliure i justa des de la contracultura, l’autogestió i la rebel·lia. EL LOKAL, dintre de les nostres possibilitats i desitjos, entenem que s’ha de posar al servei de les lluites que s'originen tant al barri, com a la resta de la ciutat, i el món.

Les persones i els grups del LOKAL.

EL LOKAL està format per individualitats i grups que així ho volen i que assumeixen els compromisos mínims per al seu funcionament diari. Durant tot aquest temps hi han participat moltes persones i col·lectius que han fet seu l’espai i han tirat endavant diversos projectes, els quals anirem rescatant a la secció “Memòria”.
Actualment, els grups que hi formen part del LOKAL són:

 • CRAC.
 • La Distri: autoproducció i edició de música i materials alternatius.
 • Psikotiks: col.lectiu autogestionat de material alternatiu (Punk/Psycho).
 • ProBeta: grup de persones autogestionat assembleàriament que vol experimentar amb la tecnologia donant suport a projectes de col.lectius d'àmbit social.

També hi col·laboren de forma regular diferents grups i distribuïdores alternatives: Kamilosetas Muskaria, Virus editorial, Grita o Muere, Sarna Social, Editorial Descontrol, la Ciutat Invisible, Roba Bruta, Possitivament Accelerats, Llibreria Aldarull, i un llarg etcètera que també anirem actualitzant.

Per funcionar: assemblees i autogestió

El nostre funcionament és assembleari, de manera que ens trobem un cop al mes per parlar-ne de la gestió de la tenda, així com per posar en comú idees i prendre decisions de manera horitzontal sobre tot allò que afecta al dia a dia del LOKAL. Els diferents grups tenen la seva propia dinàmica, reunions i projectes. Creiem en l’autogestió, per això EL LOKAL no rep subvencions. Ens financem mitjançant la distribució i venda de materials, i a través de diversos actes, concerts, 'xiringuitos', etc. Per mantenir EL LOKAL obert matins i tardes (no és fàcil, però és possible), fem les famoses “permanències”: pel matí, obre una mateixa persona que, a més, assumeix les tasques de gestió, mentre que les tardes se les reparteixen els diversos col·lectius, fent-se càrrec cadascun d'una per setmana.

Projectes i activitats del LOKAL

 • Recursos en Xarxa: perquè som uns amants eterns de la logística, i sabem que no és fàcil començar a lluitar des de zero i sense un cèntim, ens agrada compartir els nostres recursos amb d’altres grups i moviments de la ciutat.
 • La tenda del LOKAL: intercanvi, venda i distribució de materials crítics i alternatius (llibres, música, robal,...)
 • Punt de trobada i d’informació: intentem estar al dia d’allò que es cou a la ciutat i ser un lloc on puguis informar-te i contactar amb altres espais. Posem EL LOKAL a disposició de quí ho necessiti per a fer reunions o començar a caminar. Estar durant tant de temps oberts i al mateix lloc, ens converteix en un enclavament de referència a la ciutat intergeneracional .
 • Edició i distribució de materials: sempre hem editat i distribuït materials alternatius en funció dels nostres recursos i possibilitats. Aquest és un eix d’acció, crear un espai contracultural.
 • Biblioteca i arxiu de la Rebel·lió Zapatista (Chiapas- Mèxic): EL LOKAL va ser seu del Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lio Zapatista de Barcelona fins que es va dissoldre. L’herència és una biblioteca i un arxiu (del 1994 al 2009) endreçat i consultable.
 • Participació en l’activisme del Raval i de la ciutat global: ens sumem i participem de l'espai rebel del barri, col·laborant a l'Assemblea del Raval, i de la ciutat sempre que podem i les forces hi són. EL LOKAL no és una finalitat en si mateixa, sinó un mitjà per resistir, un punt més de la xarxa global.

On ens pots trobar?

 • Facebook. Pàgina pública (pots veure la nostra pàgina pública sense necessitat d’estar al Facebook)
 • Facebook. Grup del Lokal (tenim un grup al Facebook, per participar-hi has de tenir un usuari al Facebook)
 • Assemblees del  Lokal: el segon divendres de cada mes de 17.30h.
 • Obrim:  De 10h a 14h (de dilluns a divendres) De 17h a 21h (de Dilluns a Dissabte)
 • Adreces:
 • ellokal@pangea.org, ellokal@ellokal.org
 • C/ de la  Cera, 1 Bis.  08001 Barcelona.  (Tlf: 93 3290643)