Pronunciament del TEDH sobre el cas Aturem el Parlament (fem memòria)

Agenda Llibertària 2021
20 octubre, 2020
Sobre los hechos del pasado 1 de octubre en Sant Bartomeu 6 (Assemblea Agora Juan Andrés)
23 octubre, 2020

Pronunciament del TEDH sobre el cas Aturem el Parlament (fem memòria)

22 octubre, 2020
 

El TEDH s’ha pronunciat sobre el cas d’una de les condemnades per l’acció Aturem del Parlament, del 2011. Considera que hi ha hagut un “error formal” i que no s’han esgotat les vies de recursos interns.

Fem memòria sobre aquest cas:

#TornemAlParlament@15Mlliure
L’any 2011, el govern d’Artur Mas, va proposar un paquet de lleis amb fortes retallades socials. Era un moment de “sortida de la crisi”, on creixien els desnonaments i s’agreujava la precariat. Aquell any esclatava el moviment #15M i milers de persones sortien al carrer.
El 15 de juny, milers de persones van envoltar el Parlament en una gran manifestació contra l’aprovació d’aquelles lleis.
L’endemà, el sindicat Manos Limpias va interposar una querella a l’Audiència Nacional contra la mobilització. La judicialització de la política és una pràctica que la ultradreta està fent servir a Europa i cada cop més a l’estat Espanyol (ara de la mà de V0X).
El Parlament (CiU, PSC i PP) i la Generalitat (CiU) s’hi van sumar i van parlar de “setge” i “assalt” per defensar-se de les protestes socials.
A l’octubre es van produir les detencions.
El 2014 es va celebrar el judici a l’AN, on Manos Limpias, Fiscalia, Generalitat i Parlament demanaven 7, 5 i 3 anys de presó per a les 19 acusades. L’AN les va absoldre; Gene i Parlament es van posicionar amb aquestes dures declaracions d’en @jorditurull
El 2015, el Tribunal Suprem les va condemnar a 3 anys de presó, amb sentència de Manuel Marchena. Tant les institucions espanyoles com catalanes van celebrar la condemna.
Va aparèixer el terme “violència ambiental”, que s’ha seguit utilitzant per deslegitimar mobilitzacions.
Gràcies a la gran visibilització del cas, la feina antirepressiva i el suport social rebut, el 2016, la Mesa del Parlament va donar suport a l’indult que havien demanat les condemnades.
Ja tenien el que volien: una condemna que els emparava a l’hora de reprimir protestes socials.
Aquesta judicialització de la política i l’atac als drets de manifestació ha colpejat també als qui en el seu moment van acusar i reprimir, com els #presospolítics independentistes.
Aquest cas no és una excepció, ja que l’actual Generalitat continua personant-se en diferents processos repressius contra mobilitzacions al carrer, com ha passat amb el cas @ICheraf
Seguim creient en la força de la gent. Considerem una victòria que amb aquest procés que fa 9 anys que dura no hagin aconseguit desmobilitzar-nos, ni a nosaltres ni a una gran part de la població. Podeu llegir el comunicat de l’Assemblea d’Encausades Aturem el Parlament.

Comments are closed.