Presentació del llibre: “Els Salut, una família del Raval. Notes biogràfiques d’una gent amb més arrel que planta”

#PeriodismeNoÉsTerrorisme @JesusLliure
11 abril, 2024
El Lokal . Volem un Sant Jordi Popular. Xiringo a les Rambles
17 abril, 2024

Presentació del llibre: “Els Salut, una família del Raval. Notes biogràfiques d’una gent amb més arrel que planta”

14 abril, 2024
 

 

Dissabte, 27 d’abril a les 12 hores Àgora Juan Andrés Benítez (carrer Aurora cantonada amb Riereta)

Tindrem vermut / dinar per a qui vulgu

Presentació del llibre: “Els Salut, una família del Raval.  Notes biogràfiques d’una gent amb
més arrel que planta” per Miquel Vallés

nº 17 de la col·lecció Històries del Raval

“Cinc persones pertanyents a tres generacions constitueixen el rerefons i l’objectiu d’aquest treball; allò que hi ha de comú en totes elles és haver sigut veïnes del barri avui anomenat Raval, en altres temps districte V i Barri Xino.

L’avi migra d’un poblet prepirinenc, al Raval barceloní; fills i nets, gent treballadora: assalariats quan hi havia feina, sovint acomiadats i aturats; desvagats a les crisis permanents que tant enriquiren la burgesia i tant de mal feren a la classe humil. Immersos en la pobresa de la realitat social, econòmica i cultural, els Salut reaccionaren contra ella; l’art escènic, el musical, el dibuix i la pintura, el discurs inflamant i revolucionari adreçat als companys i companyes de classe, seran manifestacions del talent que posseïen i que varen fer gran de manera autònoma i autodidacte. El seu compromís en la lluita social o solidaritat amb les famílies del barri i del món del treball, portaren alguns d’ells a la presó i a l’exili de manera repetida. Un dels Salut, arribà a ser membre cofundador de la CNT al nostre país.

Del pròleg: «El text aporta informació fonamentada i obre el coneixement i la reflexió a la nostra història propera. Amb una lectura molt agradable, va compaginant el relat personal amb fets socials, econòmics i polítics de part del s. XIX i XX centrats al Raval, la Barcelona d’aleshores, a Catalunya i més enllà, amb una amplitud d’horitzons vinculats a les vicissituds vitals dels protagonistes que transcendeix fronteres. Tot plegat transcorre en un passat històric que ha tingut una rellevància capital per al nostre present».

 

 

Comments are closed.