Presentació del llibre de M. Aisa sobre Aurelio Fernández a l’Espai Contrabandos

Crònica de desnonaments, enduriment repressiu i necessitat de organitzar-nos més i millor. Reconeixement de tot el que hem aconseguit i reflexió sobre el que cal canviar (cat/cas)
27 novembre, 2017
Desallotjament per antiavalots de la Guàrdia Urbana de la REA (residència autogestionària d’estudiants)
1 desembre, 2017
Crònica de desnonaments, enduriment repressiu i necessitat de organitzar-nos més i millor. Reconeixement de tot el que hem aconseguit i reflexió sobre el que cal canviar (cat/cas)
27 novembre, 2017
Desallotjament per antiavalots de la Guàrdia Urbana de la REA (residència autogestionària d’estudiants)
1 desembre, 2017

Presentació del llibre de M. Aisa sobre Aurelio Fernández a l’Espai Contrabandos

1 desembre, 2017
 

Dilluns 11 de desembre a les 19h. a l’Espai Contrabandos C/ Junta de Comerç 20. Presentació del llibre: “Tras las huellas de una vida generosa. Aurelio Fernández Sánchez y los Solidarios”.
Autor: Manel Aisa Pàmpols. Editorial el Lokal. 311pág. 15 €

Recentment el camp de la bibliografia sobre el moviment llibertari ens porta una agradable sorpresa i un magnífic llibre d’ un dels personatges de l’anarquisme espanyol a qui mancava reivindicar la seva vida carregada de generositat.

Aurelio Fernández Sánchez fou un d’aquells homes d’acció que va viure amb intensitat, una vida carregada de passions i lluites per la dignitat, en un moment en què les injustícies eren potser massa exacerbades i la indignació era de tal magnitud que els més rebels optarem per replicar i tractaren d’organitzar-se per fer-li front a les injustícies.

Asturià de naixement en un dels barris amb més pobresa d’aquell indret, La Corredoria,  tenia per sobrenom “El Jerez”.  Aurelio, home des del primer moment vinculat a “Los Solidarios” participa en bona part de les accions que aquest grup porta a termini en els anys 20 i 30, amb els moments d’acció, i períodes que passaran reclusos a les universitats de l’estat espanyol que aleshores eren les presons.

Ja sigui acompanyant a Buenventura Durruti, a Francisco Ascaso o sobretot al seu bon amic, Joan García Oliver, amb el qual recorrerà bona part de la geografia del Nord d’Espanya i sobretot l’exili de França.

El treball d’en Manel no tracta nomès de la biografia a un destacat membre dels “Solidarios” com era Aurelio Fernández Sánchez i de tots els esdeveniments dels quals participa l’anarcosindicalisme d’acció de l’època d’aquells anys revolucionaris. També ens deixa la constància de moments significats com La Dictadura de Primo de Rivera, el bulliciós exili a Paris, les vides d’altres personatges dels Solidarios com Rafael Torres Escartín, o Gregorio Suberviola, Eusebio Brau, Marcelino del Campo, les noves generacions de pistolers, de les quals destaca a Josep Maria Martorell Virgili, o els infortunis de Josep Gardenes.

Parla també de la repressió sistemàtica de cada moment, de la màgia de la revolució del 19 de juliol del 36 i els moments d’estar-hi atents amb el compromís revolucionari del dia a dia en una ciutat o regió carregada de quinta columnistes, de la Junta de Seguretat Interior, del cas dels maristes, de l’aventura de Bayo a Mallorca, de maig del 37, de la caiguda de l’anarquisme i la pèrdua d’influència política, de la conselleria de sanitat. De tornar a la presó i tornar a la llibertat i de nou a la militància confederal amb càrrecs a la Federació Local de la CNT. De la pèrdua de totes les llibertats: l’exili, del primer intent d’extradició per reclamació del govern franquista, de França, de Mèxic d’anada i tornada i de la seva companya Violeta Fernández Saavedra neta d’ Abelardo Saavedra, il·lustre anarquista expulsat de bona part de la terra que trepitjava per instigador a la revolta.  La seva neta Violeta, de forces conviccions anarquistes, fou militant en la seva joventut a l’Ateneu llibertari Natura del Clot, durant la revolució forma part del professorat del CENU membre de la CNT i a l’exili de Mèxic en un primer moment treballa a les escoles republicanes que del des del mateix SERE organitzen a la ciutat de Mèxic.

En definitiva un llibre per gaudir una mica més de l’història dels nostres avantpassats llibertaris i d’un generós Solidari. A més el llibre conté  una sèrie de documents com a reflexió dels esdeveniments viscuts en aquella revolució, escrits pels mateixos militants de l’època, que sobretot fan referència a partir de la derrota que significa els fets de maig del 37. Documents que no et deixarant indiferent, i els quals ens ajuden una mica més a entendre com va anar-hi aquella història oblidada avui dia per la gran majoria del poble espanyol, però que d’alguna manera penso que cal tornar a donar veu.

Manel de Sucre i Cortiella

Comments are closed.