#EstemFartes Vaga de Sanitat el 10M. Aturades indefinides tots els dilluns

Comunicado. Solidarixs con lxs detenidxs de la manifestación del 27F
9 març, 2021
Presentació del llibre:”La vieja cárcel de la calle Amalia” d’Elsa Plaza
10 març, 2021

#EstemFartes Vaga de Sanitat el 10M. Aturades indefinides tots els dilluns

9 març, 2021
 

Demà 10/03/2021 anem a la vaga a #AtencioPrimaria pq #EstemFartes : -volem atendre a la nostra població amb els recursos que necessita -cal dotació econòmica i d personal a #AP -volem una sanitat 100% pública #atutambetafecta

Eeeeppp!!! Mañana hay huelga de sanitari@s. L@s sindicatos “grandes” que dicen que no va con ell@s… #nosepodiasaber Todas tus quejas… Mañana en la calle.

@rebelioprimaria  ens trobem demà a les 10.15 en aquest punt (C/ Fontanella, 20). Porteu bata.

A les 12h plaça Sant Jaume

Rebel·lió Atenció Primària dona suport a la Vaga del 10M convocada per la Mesa Sindical de Sanitat.

3 de març de 2021

Hi ha un ampli consens internacional sobre la importància que té l’Atenció Primària (AP) en la millora de la salut de la població. L’OMS estima que l’AP pot resoldre més del 70% dels problemes de salut de les persones.

L’AP està patint un desmantellament progressiu i premeditat des de l’inici de la crisi de 2009, quan es va disminuir la despesa en sanitat més d’un 11%, sent l’AP la més afectada, amb una caiguda d’un 13%, malgrat que l’OMS recomana que es destini un 25% de la despesa sanitària a l’AP (a Espanya no arriba al 14% i a Catalunya és d’un 13%)

Durant la crisi / estafa, l’AP va perdre gairebé 1.400 professionals que, malgrat els anuncis del govern, no s’han recuperat. Segueixen havent moltxs professionals amb contractes precaris i els salaris estan molt per sota de la mitjana europea.

Al voltant de l’AP, a Catalunya, s’han muntat dispositius “ad hoc” per atendre algunes patologies, el que està portant a una pèrdua de la longitudinalitat i integralitat en l’assistència als pacients, alhora que s’estan traient recursos econòmics a l’AP, apostant per un sistema hospitalcentrista controlat pel mercat.

La pandèmia de la COVID-19 ha desbordat a una AP ja afeblida i ha suposat un esforç descomunal per part d’uns professionals que, abans de la pandèmia, ja estaven sotmesos a molta pressió. No hi van haver EPIs, no hi va haver organització ni lideratge per part dels gestors, no es van cobrir les baixes causades per la pandèmia, es van tancar CAPs quan més necessaris eren, no hi van haver rastrejadors, es va perdre l’accessibilitat i el telèfon va substituir al fonendoscopi, es va derivar a la població a l’061 (Ferrovial), i a l’hospital … Les condicions de treball dels i les professionals que ja no eren bones, es van deteriorar encara més, afectant la seva salut, tant física com emocional. La qualitat de l’atenció està molt afectada com a conseqüència de tot l’anterior.

El proper dia 10, la Taula Sindical de Sanitat de Catalunya, participada per CATAC-CTS, CGT, COS, Infermeres de Catalunya, PSI Lluitem i USOC han convocat vaga de tots i totes els professionals sanitaris i de serveis assistencials, i també una vaga sectorial indefinida en forma d’aturades a partir del 15 de març. (Https://www.salutenvaga.cat/wp-content/uploads/2021/02/Convocatoria-vaga-10M.pdf)

Des Rebel•lió AP recolzem aquestes vagues i les demandes que es reivindiquen, que coincideixen amb les que venim defensant de fa anys, especialment la d’una sanitat 100% pública, un model centrat en l’AP, destinar un 25% del pressupost de sanitat a l’AP, i la recuperació del poder adquisitiu totes les professionals.

Demandes que reivindiquem

Comments are closed.