30 anys de Virus. Els inicis i l’agraïment a tothom que ho ha fet possible (cat/cas)

Sobre les revoltes. La repressió no és la solució (cat/cas)
18 febrer, 2021
Administracions, polítics i empresaris fan pinya «contra la violència», avalen la impunitat policial i preparen operatius (cat/cas)
1 març, 2021

30 anys de Virus. Els inicis i l’agraïment a tothom que ho ha fet possible (cat/cas)

24 febrer, 2021
 

30 anys de Virus. Felicitats, salut i sort. Els inicis i l’agraïment a tothom que ho ha fet possible

Va néixer el projecte des del lokal. Comencem amb la distribuïdora de materials i desprès amb els llibres, intercanviant, venent i distribuint. Amb ganes d’editar; de les revistes, samarretes i música volíem entrar-li als llibres, a fer-los. Com sempre tot naixia des de les nostres possibilitats i les de la gent propera. Els llibres de Lucina de García Calvo, els de La Piqueta … a poc a poc anàvem obrint un espai. I ho vam parlar, gràcies a un company alemany que sabia molt del tema i ens va animar a començar. Gràcies a un projecte de Trinijove pel qual capitalitzem l’atur uns quants del lokal per tenir un primer capital i ens van donar l’assessorament per començar. Gràcies a un trasllat col·lectiu de la casa sencera, biblioteca inclosa d’Antonio Téllez i Moni del Clot fins a Perpinyà. També anaven apareixent a la vegada que l’editorial el restaurant el Escondite i el Bar 4 passos al Norte com a alternativa al bar del lokal que es va haver de tancar perquè gairebé ens arruïna i es menja la resta de projectes.

I el primer fullet dedicat a “La Lluita del Movimientp Libertario contra el Franquismo” d’Antonio Téllez dins de l’exposició Amnèsia / Memòria de Francesc Torres al Centre d’Arts Santa Mònica, l’edició posterior del “Sabaté. La Guerrilla urbana” del mateix Téllez amb pròleg de Tomàs Ibáñez. El llibre col·lectiu “El descubri-miento del 92”. Expo, olimpíades i V Centenari. El treball comú d’Impremta Lluna de Bilbao. El llibre “Afirmación i resistencia” la comunidad como apoyo de Carlos Martín Beristáin i Francesc Riera, més “La insumisión encarcelada” del mateix Carles. Els còmics de l’Azagra,Estampas Urbanas, Antología del Panfletismo Ilustrado, sempre present …..

I la rebel·lió zapatista al 94, el Zapata Vive de Guiomar Rovira. El projecte va anar creixent i prenent vida pròpia, es va independitzar del lokal, i es va mudar a altres espais, sempre al Raval. Primer al carrer Vistalegre, després al carrer Aurora i finalment al carrer Junta de Comerç.

I va seguir creixent, publicant i distribuint. Sempre el lokal com llibreria de referència i així seguim. Aguantar tant de temps amb diferents persones és una mostra de salut i de vitalitat. Suposa guanyar-se l’estima, el respecte i la complicitat de tants col·lectius, grups i persones. Cal agrair sempre als que ho han fet possible, ja que no ha estat fàcil.

Salut, sort i Ànims i bona feina.

30 años de Virus. Felicidades y mucha salud y suerte. Los inicios desde el Lokal y el agradecimiento a quienes lo han hecho possible.

Nació el poyecto desde el lokal. Empezamos con la distribuidora de materiales y empezamos con los libros, intercambiando, vendiendo y distribuyendo. Con ganas de editar; de las revistas, camisetas y música queríamos entrarle a los libros, a hacerlos. Como siempre todo nacía desde nuestras posibilidades y las de la gente cercana. Los libros de Lucina de García Calvo, los de La Piqueta… poco a poco íbamos abriendo un espacio. Y lo hablamos, gracias a un compañero alemán que sabía mucho del tema y nos animó a empezar. Gracias a un proyecto de Trinijove por el que capitalizamos el paro unos cuantos del lokal para tener un primer capital y nos dieron el asesoramiento para empezar. Gracias a un traslado colectivo de toda casa, biblioteca incluida de Antonio Téllez y Moni del Clot hasta Perpiñán. También iban apareciendo a la vez que la editorial el restaurante el Escondite y el Bar 4 pasos al Norte como alternativa al bar del lokal que se tuvo que cerrar porque casi nos arruina y se come el resto de proyectos

Y el primer folleto dedicado a la “Lucha del Movimiento Libertario contra el Franquismo” de Antonio Téllez dentro de la exposición Amnesia/Memoria de Francesc Torres en el Centre d’Arts Santa Mónica, la edición posterior del “Sabaté. La Guerrilla urbana” del mismo Téllez con prólogo de Tomás Ibáñez. El libro colectivo “El descubri-miento del 92. Expo, olimpiadas y V Centenario”. El trabajo común de Imprenta Luna de Bilbao. El libro “Afirmación y resistencia la comunidad como apoyo” de Carlos Martín Beristáin y Francesc Riera, más La “Insumisión encarcelada” del mismo Carlos. Los cómics de Azagra,Estampas Urbanas y Antología del Panfletismo Ilustrado, siempre ahí…..

Y la rebelión zapatista en el 94, el Zapata Vive de Guiomar Rovira. El proyecto fue creciendo y tomando vida propia, se independizó del lokal, y se mudó a otros espacios, siempre en el Raval. Primero en la calle Vistalegre, después a la calle Aurora y finalmente a la calle Junta de Comerç.

Y siguió creciendo, publicando y distribuyendo. Siempre el lokal como librería de referencia y así seguimos. Aguantar tanto tiempo con diferentes personas es una muestra de salud y de vitalidad. Supone ganarse el aprecio, el respeto y la complicidad de tantos colectivos, grupos y personas. Hay que agradecer siempre a quienes lo han hecho posible, ya que no ha sido fácil.

Salut, sort i ànims i bona feina.

Comments are closed.