Una comissaria imputada. Directa

Xerrada: Del "tanmateix" a la vaga indefinida: l’exemple de les Illes, per Iñaki Aicart
6 novembre, 2013
L’informe toxicològic sobre Juan Andrés Benítez nega que anés begut i detecta una ínfima presència de cocaïna en sang
12 novembre, 2013

Una comissaria imputada. Directa

7 novembre, 2013
 

Directa 7/11/2013. Després de la imputació de vuit mossos d’esquadra acusats de delictes contra la vida, contra la integritat moral i física, obstrucció de la justícia i coaccions en relació a la mort de Juan Andrés Benítez, el focus de l’atenció mediàtica s’ha centrat a la comissaria del carrer Nou de la Rambla, on hi ha la seu de l’Àrea Bàsica Policial de Ciutat Vella.

L’intendent Enric Garcia Doñate –qui l’any 2007 estava al capdavant de la Divisió de Recursos Operatius des d’on dirigia les unitats d’antiavalots BRIMO i ARRO– controla les tasques dels 285 agents que hi treballen en el conjunt de torns i unitats. Només en l’últim mes han trascendit fins a cinc investigacions judicials que afecten a mossos d’esquadra adscrits a la Unitat de Seguretat Ciutadana d’aquest districte de Barcelona.

Dos sergents i sis agents declararan el 13 de novembre com a imputats per la mort de Juan Andrés Benítez, davant de la jutgessa d’instrucció 20 de Barcelona. La defensa de quatre dels policies anirà a càrrec del Sindicat de Policies de Catalunya, que va contractar els serveis de l’advocat Josep Maria Fuster Fabra l’endemà mateix del greu incident, quan el lletrat es va reunir a les dependències policials del Raval amb alguns dels agents implicats i amb els seus representants sindicals, per a planificar les línies de defensa. Fuster Fabra és conegut per haver exercit la defensa del comandant de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo en el marc del judici per l’assassinat de José Antonio Lasa Aróstegui i José Ignacio Zabala Artan –militants de l’esquerra abertzale–, i és un dels promotors de la campanya ‘Mejor Juntos’, que ell mateix va presentar a Madrid de la mà d’Albert Rivera (Ciutadans). De fet, el passat 12 d’octubre, Fuster Fabra va assistir a la manifestació unionista de plaça Catalunya de Barcelona embolcallat d’una bandera espanyola amb la silueta del ‘toro’.

La setmana següent, el 20 de novembre, tres agents de la mateixa Unitat de Seguretat Ciutadana hauran de seure a la banqueta dels acusats en relació a la detenció del periodista Bertran Cazorla i la retenció de Juan Manuel Ávila. Se’ls acusa d’un presumpte delicte contra la integritat moral i una falta de lesions. Es dóna la circumstància que un d’ells és el policia Héctor G.C. (TIP 14656), qui fou expedientat la setmana passada per la Divisió d’Afers Interns de la policia autonòmica, per haver penjat un vídeo al seu mur de Facebook on defensava l’ús de la tortura contra els detinguts. Manel Prat ha confirmat avui en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio que l’agent ha estat apartat de les seves funcions a l’espera de les conclusions de l’expedient obert per aquesta falta greu.

El jutjat d’instrucció 1 de Barcelona ha enviat a judici un altre cas en el que també hi ha implicats dos agents de l’ABP Ciutat Vella. Es tracta dels policies 15664 i 16029 (aquest últim destinat a la Unitat de Seguretat Ciutadana de Gavà des del passat 21 d’octubre), acusats d’haver agredit un motorista el mes de maig de 2012 i posteriorment haver falsificat l’atestat on es relatava els fets. L’advocat de la Generalitat va presentar un recurs a l’Audiència de Barcelona per evitar que el cas arribés a judici, però l’alt tribunal ha avalat les investigacions judicials i ha confirmat les acusacions.

El jutjat d’instrucció 3 de Barcelona també ha acceptat a tràmit una querella presentada per dues noies, que acusen onze agents d’haver-se extralimitat durant una intervenció a la confluència de la ronda de Sant Pau i l’avinguda del Paral·lel de Barcelona. Aquell operatiu fou dirigit pel sergent amb TIP 9681 i el 31 d’octubre tots els policies van haver de declarar davant del jutge acusats d’agressions i vexacions contra les noies la nit del 6 de juliol de 2013.

Tots aquests casos arriben quan s’ha conegut la sentència ferma de la secció vuitena de l’Audiència de Barcelona que, amb data 9 d’octubre de 2013, va ratificar la condemna a sis mesos de presó per un delicte de lesions contra el mosso d’esquadra Juan Luis Ibáñez Carrilero –que a l’expedient judicial del cas hi apareix amb antecedents penals per una condemna anterior–. Ibáñez (TIP 9497) també ha estat inhabilitat per a l’exercici de la funció de mosso d’esquadra, ja que el tribunal considera que va agredir un detingut que estava tombat a terra, reduït i emmanillat, amb el simple propòsit del “dany físic” a la víctima.

 

Comments are closed.