Recuperem les Tres Xemeneies per als barris’

Vienen tiempos peores, aguantamos como podemos y necesitamos más apoyo
27 març, 2021
“Vecines en Red Ciutat Vella tanquem un cicle”
30 març, 2021

Recuperem les Tres Xemeneies per als barris’

28 març, 2021
 
Davant la situació de desprotecció dels barris, reclamem les Tres Xemeneies per a la construcció d’habitatge social i equipaments. No permetrem que es esdevinguin un nucli de gentrificació que expulsi veïnes. Adhereix-te al manifest!

Arran de les últimes notícies sobre les Tres Xemeneies, volem explicar el nostre punt de vista.

Els edificis de l’antiga seu de la FECSA ja fa nou anys que són buits. Els dos immobles, d’una superfície total de 30.00 m2, podrien donar resposta a alguns dels problemes del Poble-sec i els barris veïns, fent-hi habitatge assequible, habitatge social i equipaments.

Cal posar en relleu que aquests edificis, habitats i ben aprofitats, acabarien amb la degradació dels jardins de les Tres Xemeneies, ja que s’ompliria de vida un espai pel gaudi de tot el veïnat. Per què no es fa?

FECSA es va vendre la seva seu l’any 2012 i, des d’aleshores, els edificis han anat passant de mà en mà. La propietària és ara CONREN TRAMWAY, una gestora de fons immobiliaris internacionals que viu de la pura ESPECULACIÓ.

CONREN TRAMWAY vol fer oficines de luxe a les Tres Xemeneies. Però no pot fer-les perquè li caldria que l’Ajuntament aprovés una requalificació dels terrenys. La requalificació suposaria un guany astronòmic per a la propietat actual.
Per al Poble-sec i els barris veïns, però, les oficines de luxe serien una “bomba gentrificadora”, que faria pujar encara més els preus dels lloguers i altres necessitats bàsiques (menjar, serveis…), i acceleraria el procés d’expulsió del veïnat.
Durant la campanya de les eleccions municipals (2019), les diferents candidatures van prometre no requalificar els edificis i estudiar les possibilitats d’expropiació o de compra. Ara hem sabut que l’actual govern municipal està negociant la requalificació amb la propietat.
Seria l’enèsima promesa incomplerta. Cal recordar la “zona verda” que l’Ajuntament va prometre el 1988, abans d’atorgar a FECSA una requalificació més que dubtosa, que va fer possible edificar la seva seu i va implicar la privatització d’un espai que havia de ser del barri.
Ara es parla molt de la degradació dels jardins de les Tres Xemeneies. De fet, els edificis es troben en un estat lamentable des que la propietat actual va treure tots els vidres que cobrien les façanes.
Ara els dos edificis només són estructures esquelètiques, totalment exposades a l’erosió de la pluja i el vent. Deixar que els edificis i tot l’entorn es degradin podria ser una estratègia de CONREN TRAMWAY per forçar l’Ajuntament a negociar?
La solució no passa doncs per tancar els jardins de les Tres Xemeneies, i oferir una contrapartida de netejar i millorar el parc, atès que això no ressol els problemes estructurals del barri ni dels barris del voltant.
La solució passa per NO CEDIR a les pressions dels especuladors i que l’espai de les Tres Xemeneies estigui per sempre al servei de les necessitats del Poble-sec i dels barris veïns.
Enfortir el teixit veïnal, el comerç de proximitat i la vida als nostres barris sí que n’és la solució. A LES TRES XEMENEIES, HABITATGE ASSEQUIBLE EQUIPAMENTS COMUNITARIS VIDA DE BARRI

Comments are closed.