Insubmissió a totes les guerres! Manifest a favor de l’objecció de consciència i de la deserció a Rússia i a Ucraïna

Llevamos un mundo nuevo en nuestra memoria (ya en imprenta)
24 març, 2022
Proposta d’acció col·lectiva el 9 d’abril: Insubmissió a les guerres. No a l’invasió russa/OTAN fora
28 març, 2022

Insubmissió a totes les guerres! Manifest a favor de l’objecció de consciència i de la deserció a Rússia i a Ucraïna

25 març, 2022
 

 

La invasión de Ucrania por el ejército ruso cumplió ayer su primer mes con 3,6 millones de personas huidas del país y muchos millones más que han abandonado sus hogares. Se han registrado 2.685 víctimas civiles en Ucrania desde el comienzo de la guerra, 135 de ellas son menores de edad, y millar y medio han sufrido heridas. Esta nueva guerra ha provocado el desplazamiento forzoso de 4,3 millones de niños y niñas, más de la mitad de los 7,5 millones que se calcula que hay en Ucrania (1,8 millones de menores han cruzado la frontera en busca de refugio y 2,5 millones de personas están ahora desplazadas forzosamente dentro de Ucrania).

A su vez se ha informado de 64 ataques que han afectado a instalaciones sanitarias de todo el país en este mes de guerra, con daños en más de 566 centros educativos, de los cuales 73 han quedado totalmente destruidos, entre ellos 230 escuelas y 155 guarderías. Por otra parte, se calcula que 1,4 millones de personas carecen ahora de acceso al agua potable, mientras que 4,6 millones tienen un acceso limitado al agua o corren el riesgo de que se les corte.  Además, más de 450.000 menores de 6 a 23 meses necesitan apoyo alimentario complementario. La guerra es una masacre para provecho de una minoría de gente que la ordena pero que no la sufre ni la hace en persona.

Hoy como ayer seguimos desobedeciendo a la guerra de Ucrania y al resto de las 51 guerras activas en el mundo. Desde esta mañana estamos haciendo público el manifiesto por la “Insumisión a todas las guerras” que hemos apoyado un millar aproximado de personas que vivimos en su día la Insumisión. Aunque estamos trabajando en mejorar el sitio web del manifiesto, ya puedes verlo, compartirlo y, por supuesto, invitar a  a quienes desees a firmarlo. A partir de ahora no recogeremos firmas por correo electrónico, se hará exclusivamente a través del formulario que incluye la web colectiva que puedes encontrar en:

https://insumisionalasguerras.org

En Iruñea-Pamplona, una de las ciudades donde mayor alcance tuvo la lucha insumisa, ha tenido lugar una rueda de prensa para promover nuestra Insumisión a todas las guerras y han anunciado su deseo de movilizarse por ello. También han confirmado que impulsarán movilizaciones ciudades como Zaragoza, Ciudad Real, Albacete, Barcelona… El segundo fin de semana del mes de abril es la fecha escogida para expresar conjuntamente nuestro rechazo a la invasión rusa, al militarismo de la OTAN, y por la objeción de conciencia y la deserción en Ucrania y Rusia. Te animamos a organizarte en tu localidad para sumarte a esta acción global.

Seguimos en contacto… Un abrazo antimilitarista.

Manifest a favor de l’objecció de consciència i de la deserció a Rússia i a Ucraïna

Som els qui, durant les darreres dècades del segle XX i principis del segle XXI vam participar a la campanya antimilitarista contra el Servei Militar Obligatori i la Prestació Substitutòria al Regne d’Espanya. Vam ser desenes de milers de persones, amb el suport de milions de persones més, en una mobilització popular històrica que va conquerir el dret a l’objecció de consciència i que va acabar amb la servitud vergonyant de la «mili».  Una comunitat desobedient i antipatriarcal que es va enfrontar a milers de judicis, a la persecució i a la presó; i que es va sostenir gràcies al suport mutu i, en gran mesura, a la lluita de les dones mentre eren a la presó els homes que es negaven al reclutament. Ahir, com avui, reivindiquem la
insubmissió a la guerra, i una humanitat alliberada de l’autoritarisme i dels exèrcits. Vam lluitar aleshores i continuem lluitant ara contra totes les injustícies que provoquen les guerres i per l’eliminació de les seves causes.

Mentre els estats adornen la barbàrie de la guerra amb la seva propaganda patriòtica, insistim en el dret universal a renunciar a les armes i que les persones decideixin lliurement el seu destí. Ningú s’hauria de veure obligat a escollir entre un costat o l’altre de l’escorxador.

El govern ucraïnès ha establert el reclutament forçós per als homes d’entre 18 i 60 anys, convertint en clandestins milers de joves i adults que es neguen a combatre, i als quals les bandes paramilitars detenen en controls de carretera i a la sortida de les ciutats. El govern rus enganya i coacciona els soldats perquè no abandonin les files de la seva armada. La Unió Europea nega l’asil polític als desertors de tots dos bàndols, envia armes a la zona i anuncia l’increment del seu pressupost militar. La guerra accelera la crisi energètica i mediambiental global, i amenaça encara més l’economia de les persones vulnerables i dels països empobrits.

Ens neguem a obeir passivament sense oferir resistència. Ens neguem a compadir les víctimes de les guerres sense protestar. Rebutgem la masculinitat forjada en la figura i el mite del guerrer, la colonització patriarcal de les nostres ments i dels nostres cossos. No ens volem convertir en éssers nocius i perillosos, capaços de cometre tota mena d’humiliacions i maltractaments. No volem ser còmplices de la violència sexual contra dones de totes les edats, ni de l’assassinat d’infants, de persones malaltes o de gent gran indefensa.

Les solucions que generen més violència perpetuen la dominació.
• EXIGIM que s’aturi la invasió russa, la retirada de les tropes d’ocupació i el respecte a la voluntat de tota la gent que viu a les diferents zones d’Ucraïna per decidir el seu futur en llibertat, respectant els drets de totes les minories.
• EXIGIM que la Unió Europea i el Regne d’Espanya en particular acceptin les peticions d’asil dels qui deserten de la guerra o fugen del reclutament obligatori, d’acord amb el dret universal a l’objecció de consciència. Matar en una guerra no és un «deure cívic».
• EXIGIM que la Unió Europea aculli sense restriccions totes les persones que hi arribin fugint de qualsevol guerra que hi hagi al món. Rebutgem el racisme i la crueltat de les fronteres.
• EXIGIM que s’aturi l’enviament d’armes i tropes de països de l’OTAN a la zona, el desmantellament dels paradisos fiscals on blanquegen els seus beneficis les indústries d’armament i les oligarquies europees, i la desmilitarització del conflicte. Els crims de guerra anteriors de qualsevol de les parts en conflicte no justifiquen cap intervenció sagnant més: la solució no pot ser mai afegir més llenya al foc.
• ANIMEM les poblacions civils dels territoris en guerra a resistir-se a l’odi social i a donar suport als soldats i els desertors que es neguin a participar a la matança.
• DONEM SUPORT a tota aquella gent que a Ucraïna i a Rússia s’organitza amb finalitats pacífiques, utilitza mitjans de lluita incruents, practica la desobediència civil i la defensa noviolenta, i pateix la repressió política per oposar-se a la guerra; especialment, als moviments antimilitaristes i feministes d’aquelles terres.
• FEM UNA CRIDA a organitzar una xarxa europea de suport als pacifistes i desertors que desobeeixen a la guerra a Ucraïna i que per aquest motiu pateixen persecució política.
• DESOBEIREM les lleis espanyoles i europees tantes vegades com calgui per acollir a casa nostra els pacifistes i desertors de Rússia i d’Ucraïna.

Acabar amb totes les guerres és acabar amb la dictadura del sistema econòmic capitalista que les provoca i se’n beneficia. S’equivoquen aquells que creuen que allargar aquesta guerra a Ucraïna, els antecedents més propers de la qual es remunten al 2014, portarà alguna mena de benefici per a ningú: només servirà per produir més patiment i per alimentar el feixisme a tots els racons del planeta.

Comments are closed.