Concentració al CIE de la Zona Franca

Presentació del llibre: “Cicatriz, eternas cicatrices” a càrrec de l’autor Juan Carlos Azkoitia
2 novembre, 2016
Salvem el Sant Pau. Manifest i campanya
2 novembre, 2016

Concentració al CIE de la Zona Franca

2 novembre, 2016
 

Motí al CIE de la Zona Franca de Barcelona

Entre 70 i 100 interns s’atrinxeren a un dels patis de la instal·lació després d’una protesta al menjador. La Policia Nacional espanyola ha enviat al centre un ampli dispositiu d’antiavalots per reduir-los

Poc abans de la 1 de la matinada, un grup de manifestants ha començat a fer soroll a l’exterior del centre, amb l’objectiu que els interns escoltin la protesta
Sònia Calvó i Estel·la Marcos
Redacció Directa 01/11/2016

L’exèrcit d’Israel manté aïllat l’activista palestí Salah Al-Khawaja
Segon episodi de tensió al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, des que va reobrir el juliol passat. Si fa deu dies va ser una vaga de fam protagonitzada per una trentena d’interns, que es va saldar amb la deportació de tres dels qui hi van participar, aquest dimarts a la nit ha estat una protesta massiva, amb intent d’amotinament. La Delegació del Govern espanyol hi ha enviat un reforç d’un mínim de quatre furgonetes d’antiavalots de la Policia Nacional espanyola.

Segons un intern del centre amb qui la Directa ha pogut parlar, el motí ha començat cap a 2/4 de 8 del vespre a la zona del menjador, amb una protesta massiva amb llançament d’objectes i taules, per part d’un nombrós grup d’interns, principalment compost per persones d’origen algerià, que es queixaven de la mala qualitat del menjar i del tracte que reben, una situació que es va repetint des de fa dies al CIE. Aquest grup d’interns hauria pres el patí, i alguns s’han enfilat al mur que separa dos patis i haurien intentat trencar càmeres de seguretat, sempre segons aquest testimoni.

Fonts de la Policia Nacional espanyola, cos encarregat de custodiar la instal·lació, donen una versió força diferent del succés. Segons el cos, cap a 2/4 de 9 del vespre, un grup d’interns han intentat forçar una de les portes de l’àrea de la cuina per intentar abandonar el CIE, però no se n’han sortit. El personal del CIE els hauria dissuadit, però poca estona després un grup d’unes 70 persones, majoritàriament d’origen algerià, han sortit al pati i s’han plantat, però sense violència ni objectes que poguessin ser utilitzats com a armes. El director del centre està negociant amb aquests interns, que reclamen ser alliberats, segons la policia.

Segons l’intern, amb qui ha pogut contactar la Directa, Al voltant de les onze de la nit, el dispositiu d’antivavolots de la policia nacional ha entrat als patis, ha reduit als interns que estaven amotinats i els ha arraconat contra un dels murs. Els interns amotinats estan sent retirats del pati un a un. Cap a les 12 de la nit, ja se n’haurien endut una trentena.

Els antiavalots, han obligat els amotinats a pujar a les cel·les. El testimoni intern, abans de perdre la connexió telefònica, ha confirmat que la policia s’havia endut 35 presos, seleccionats pel seu grau de participació al motí. Fonts policials asseguren que la protesta ha finalitzat abans de mitjanit, però cap font independent ho ha pogut corroborar. Una part del dispositiu d’antiavalots ha abandonat el CIE a 2/4 d’1 de la matinada.

Poc després hem pogut recuperar el contacte amb un dels interns, qui ha confirmat telefònicament que la situació s’ha normalitzat al pati, però que un grup d’uns 45 interns segueixen retinguts a la planta baixa, alguns d’ells a la biblioteca, i que un petit grup es manté sobre un mur que separa dues àrees del pati. Poc abans de la una, una trentena de manifestants ha començat a fer soroll amb cassoles i petards, i ha llançat cohets a la vertical del centre, amb l’objectiu que els interns escoltin la protesta. A quarts de dues, algunes manifestants han arrencat reixes de la porta principal. Aleshores els comandaments de Mossos i set agents de la Unitat d’Intervenció Policial del CNP s’han desplegat darrera la porta equipats amb material antiavalots. Eren les tres de la matinada quan les manifestants han abandonat la zona enmig dels últims repics de cassoles i quan encara s’escoltava algun crit provinent de l’interior de l’edifici. Els Mossos han identificat dos dels concentrats i han pres nota de la matrícula de diversos vehicles.

Aquest matí, cap a les onze, membres de Tanquem els CIE han entrat en el centre per conèixer de primera mà la situació en què es troben els interns. A l’espera de la seva valoració, la Directa ha contactat de nou amb un dels interns, que ha assegurat que durant la nit -cap a les tres de la matinada- la policia nacional espanyola ha interrogat algunes de les persones que van participar en el motí en un corredor del centre on no hi ha càmeres. Segons aquesta font, la policia ha emprat la força durant els interrogatoris i es podien escoltar el crits dels interrogats des de les cel·les. “Els han donat a base de bé. Un dels policies deia: ‘¿Quien era ese de la puerta?’, amb el que semblava que estigués buscant la gent que va ser més activa en la protesta d’ahir”, comentava l’intern.

A les portes del CIE, les persones concentrades durant el matí han pogut comprovar com algunes de les reixes de la porta principal que les manifestants van retirar ahir a la nit han estat recol·locades amb brides de plàstic amb el distintiu de la Guàrdia urbana de Barcelona, un cos que suposadament, hauria de ser l’encarregat de precintar el recinte.

 

Comments are closed.