Carta d’Imma Solé Vilanova. Directora de la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu (1998 al 2018) a la Plataforma CAP Raval Nord

Llibres que distribuim des de ellokal per Sant Jordi
10 abril, 2019
Video de la Convocatòria de la Manifestació CAP a la Misericórdia Ja el dijous 02/05/2019 a les 19h
13 abril, 2019

Carta d’Imma Solé Vilanova. Directora de la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu (1998 al 2018) a la Plataforma CAP Raval Nord

12 abril, 2019
 

Estimada gent de la Plataforma CAP Raval Nord

Aquest dies he vist a les notícies com la gent del Raval s’organitzava en defensa del nou CAP del Raval nord. També he seguit la informació de la pressió del MACBA per no perdre l’oportunitat de guanyar més espai. El MACBA es postula com a defensor de la cultura, fins i tot es vincula amb barri i cultura. He conegut també que un grup de persones vinculades a la cultura han signat un manifest amb arguments a favor del CAP al recinte de l’església de la Misericòrdia.

La memòria m’ha portat a uns quants anys enrere: any 2002, la biblioteca pública del barri, la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu, ha quedat petita i obsoleta i se li busca nova ubicació fa temps. L’Ajuntament, en aquell moment Katy Carreras com a regidora del Districte de Ciutat Vella, proposa l’edifici “pantalla” de la plaça dels Àngels que, junt amb el darrer pis del Convent dels Àngels, on hi havia el FAD a baix, podria adequar-se com a nova biblioteca del Raval. La Diputació de Barcelona i el Consorci de Biblioteques van acceptar l’espai, i els seus tècnics i jo com a directora de la biblioteca, vam elaborar un programa funcional, on quedaven definits espais i serveis.

Però la nova biblioteca no va arribar mai, ni tampoc altres propostes que anys posteriors s’han plantejat. Perquè? En aquell moment el MACBA va veure en aquell espai un bon lloc per ubicar-hi la seva biblioteca i les seves oficines… Un gran equipament necessitava més espai, l’equipament de barri també, van guanyar el gran.

Recordo la il·lusió que teníem l’equip de la biblioteca pensant en les possibilitats que el trasllat i ampliació en oferia: teníem la proposta, agosarada en aquell moment, de crear un espai per a joves, un lloc informal i participatiu, joves, cultura, lleure… També espais polivalent per fer i acollir activitats del barri, ampliació de la secció de noves llengües, espais formatius…

Any 2019, la nova biblioteca del Raval no hi és ni se l’espera. Es va fer una rehabilitació l’any 2010 però es manté en un espai que no arriba als 1.000 m2. quan li correspondrien 2.500 segons els estàndards.

El Raval ha estat ocupat pels grans equipaments i els equipaments de barri al servei dels veïns no arriben als mínims. Però ara una cosa ha canviat, sembla que els veïns us heu organitzat i no permetreu que segueixi aquesta dinàmica. Espero que el barri guanyi el seu equipament de salut i que lluiti per la biblioteca que es mereix.

Barcelona, 12 d’abril de 2019.

Imma Solé Vilanova

Directora de la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu (1998 al 2018)

Comments are closed.