Els serveis tècnics municipals mai van publicar a cap butlletí oficial el document definitiu dels solars de Drassanes, amb l’objectiu de permetre que es poguessin construir més de 1300 m 2 més d’edificació.
Aquesta és la conclusió a la que arriba la Plataforma Habitem les Drassanes, desprès d’haver comprovat que el document que recollia les esmenes veïnals al planejament aprovat durant el 2003 mai va ser publicat oficialment i, per tant, mai va entrar en vigor. Això suposaria que tota la tramitació efectuada durant els últims vint anys per part dels organismes municipals, tant serveis tècnics com serveis jurídics, va estar feta en fals des del principi fins al final.
L’origen dels fets no és difícil d’explicar. Després de l’aprovació de l’anomenada Modificació Puntual del PERI del Raval al Sector Drassanes, el veí Alexandre Grimal en representació de la Taula del Raval va presentar una al·legació, que va ser acceptada, i que reduïa l’alçada permesa pels edificis de nova construcció, disminuint en 1342 m2 l’edificabilitat total admesa. L’acceptació d’aquesta al·legació va donar lloc a un nou «Text refós», que automàticament derogava l’anterior, però que mai va entrar en vigor perquè no es va publicar, com calia, al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona ni en cap altre.
Amb això es van trobar els tècnics de la Plataforma Habitem les Drassanes mentre preparaven les al·legacions corresponents als informes tècnics, traslladant a les mateixes al·legacions aquesta qüestió el passat octubre, quan semblava que la concessió de la llicència de la residència d’estudiants era imminent. Ara per ara, però, des dels serveis municipals no s’ha donat resposta a la pregunta plantejadaper la plataforma sobre quin és el planejament autènticament vigent als solars, i la concessió de la llicència sembla congelada.
Des d’Habitem les Drassanes, consideren que aquest estrany procediment en un tràmit com la publicació oficial d’un acord de plenari, que generalment és automàtic, no podia tenir una altra intenció que la d’incrementar l’edificabilitat en aquest sector fins i tot contra la mateixa normativa vigent. Amb quins interessos es va fer això des dels serveis municipals, és un dels fets que haurien d’aclarir des del Ajuntament. El que sí està clar és que els únics beneficiaris han estat els promotors privats que han participat en les diferents compravendes, i que el principal perjudicat era el veïnat i el mateix interès públic.
Que, a més, això s’hagi mantingut durant dues dècades i sota el mandat de tres partits diferents, és un fet de gravetat històrica, que posaria en qüestió, una vegada més, el paper dels serveis tècnics i jurídics municipals i dels mateixos polítics en el seu paper de garantir una gestió neta, transparent i sobretot pensada pel bé públic. En aquest sentit, des de la Plataforma, que ja en el seu moment va fer arribar un seguit d’irregularitats detectades tant a l’Ajuntament com a l’Oficina Antifrau de Catalunya, es reclama la posada en marxa d’una investigació a fons sobre les diferents etapes de la tramitació urbanística i la corresponent determinació de responsabilitats.
En definitiva, aquest fet posa de relleu més que mai la necessitat de valentia política per recuperar els solars de Drassanes pel barri i la seva gent, i acabar d’una vegada per totes amb la vergonyosa història d’extractivisme, especulació i servitud institucional cap a l’interès privat que avui és la senya d’identitat d’aquest indret.
Plataforma Habitem les Drassanes
Barcelona, 14/12/2021