Manifest a favor de la Campanya per una CAP Nou a la Misericòrdia Ja (més de 5000 signatures de suport)

Sobre raons, fets, mentides, suports en la “Batalla de la Misericòrdia”, A propòsit del manifest en favor del futur del MACBA (cat/cas)
25 gener, 2019
dilluns 28, més de 5000 signatures. Aturada de 15m del CAP Raval Nord i punt d’informació a l’Ateneu Barcelonés
27 gener, 2019

Manifest a favor de la Campanya per una CAP Nou a la Misericòrdia Ja (més de 5000 signatures de suport)

25 gener, 2019
 

Campanya per una CAP Nou a la Misericòrdia Ja

Incloure, com a punt específic de l’ordre del dia del Plenari del Consell Municipal, una proposició d’impuls instant el govern municipal a iniciar els tràmits pertinents per extingir la concessió de l’espai de la Capella de la Misericòrdia, atorgada en el seu dia a favor del MACBA, amb la finalitat de destinar aquest espai a la construcció del nou Cap Raval Nord.

El pla d’equipaments sanitaris 2016 (Generalitat de Catalunya-Ajuntament de Barcelona) situa com a prioritari trobar un nou emplaçament del CAP Lluís Sayé (EAP Raval Nord) al districte de Ciutat Vella.

Després d’avaluar diferents emplaçaments per a la seva ampliació des del CatSalut s’ha determinat que l’únic lloc possible és la Capella de la Misericòrdia, actualment cedida gratuïtament per a l’Ajuntament de Barcelona al MACBA.

D’acord amb l’article 9 del Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona de 6 d’octubre de 2017, demanem que en el Plenari del Consell Municipal de forma urgent prengui la decisió de cedir l’espai de la Capella de la Misericòrdia per a la ubicació del nou CAP Raval Nord.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS QUE EN DEMANEN L’APROVACIÓ

El CAP Dr. Lluís Sayé, seu de l’Equip d’Atenció Primària Raval Nord. No compleix les condicions mínimes d’accessibilitat, salubritat i seguretat pel pacient i els professionals. Portem molts anys en aquesta situació, s’han estudiat diferents espais però cap d’ells complia els requisits establerts per la normativa vigent.

L’edifici que ocupa l’EAP Raval Nord es va reformar per convertir-lo en un Centre d’Atenció Primaria (CAP) el 1992 i des de llavors la població del barri no només ha augmentat sinó que ha canviat molt: en l’actualitat el 46% de la nostra població són persones migrades, ha disminuït la renda familiar i l’esperança de vida, han augmentat els embarassos en adolescents i la mortalitat prematura. El Raval és un dels barris que més envestides ha rebut a nivell econòmic, urbanistic, d’aplicació de polítiques i ordenances. Les veïnes i veïns del Raval sabem què és la gentrificació, l’explulsió i l’elitització dels nostres carrers. Sabem què són les retallades i com ens ha anat afectant i ofegant com veïns/es i com a treballadors/res. Tot per crear una ciutat aparador, una ciutat on la sanitat sembla que ha deixat de ser un dret fonamental. El Raval és un dels barris de Barcelona amb pitjors condicions de vida i amb una esperança de vida que cau fins 6 anys per sota dels barris més benestants de la ciutat.

El CAP Raval Nord dóna actualment servei a un barri d’alta complexitat sociodemogràfica, cultural i de salut. La població que hi viu té característique que la fan especialment vulnerable: barreres idiomàtiques i culturals, solitud en gent gran afavorida per barreres arquitectòniques, ciutadans sense sostre, etc. Per tal de poder atendre dignament a aquesta població, s’ha augmentat progressivament el nombre de professionals de l’equip de Raval Nord. Les moltes necessitats que te la població requereix de més professionals que el centre actual no pot ubicar per manca d’espais.

Des del 2006 el CatSalut està buscant una solució s’han estudiat diferents projectes d’ampliació o creació d’un nou CAP a espais públics proposats per l’Ajuntament de Barcelona, cap d’ells complia els requisits necessaris per un CAP. L’únic de tots els espais oferts i estudiats pels tècnics especialistes del CatSalut ha estat l’espai que acutalment ocupa la Capella de la Misericòrdia.

Hem arribat a una situació límit en que és urgent tenir un nou CAP pel Raval Nord.

5000 signatures personals

CAP Raval Nord

Associació Cultural el Raval – el Lokal

Acció Raval

Acció Reina Amàlia

Acció Riera Baixa

Àgora Juan Sandrés Benítez

Reflectantes

Ateneu del Raval

EAP Raval Nord

Ravalnet

Revista Masala (Associació per la Comunicació Independent als Barris)

Salvem les Drassanes

Iaioflautas

Associació de Dones Marroquines a Catalunya

Endavant Ciutat Vella

CUP-Raval i Gòtic

Casal Popular la Galera

Periódico “El Raval”

Ciutat Vella No Està En Venda

Associació de Veïns i Veïnes de Barri Gòtic de Barcelona

Plataforma el Borsí per al Barri

Resistim al Gòtic

Associació de Famílies Escola Vedruna Angels

CDR GÒTIC-RAVAL

Àgora Juan Andrés Benítez

Rebelió Atenció Primària

Acció Espalter 6

ICS.Badalona La Salut

COS Aramark

Guerrilla Raval

FoCAP

FAVB (Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona)

JPIC Germanetes- Rosa Maria Barber

La Galera. Casal popular Independentista de Ciutat Vella

Manu Chao (músico)

David Fernández (periodista i escriptor)

Gimnàs Social Sant Pau

Godall Edicions

Antic Teatre Espai de Creació

Ateneu Enciclopèdic Popular – Centre de Documentació Històric Social

Joni D. (escriptor)

Kasba Music (segell discogràfic)

Fem San Antoni

Eix Raval Nord

Bel Olid (escriptora)

Francesc Romeu Torrents (periodista)

Sònia Moll (escriptora)

Iolanda Fresnillo (activista i socióloga)

Espai Contrabandos

Xamfrà, centre de música i escena del Raval

Marc Martínez (actor)

Oriol Mitjà Villar, metge i català de l’any 2016

Juanjo Saez (Dibujante)

Núria Farré Abejón (Artista)

Associació Espai Comunitari i Veïnal Autogestionat de Can Batlló

Toni Barberá, metge i portanveu de Marea Blanca Catalunya

Comments are closed.