83 anys del No Passaran!!! i de l’inici de la Revolució social

83 años del No Pasarán!!! y el inicio de la Revolución social
18 juliol, 2019
Resistència al desnonament de l’Abdelah i la seva família. #AbdelahNoSenVa
19 juliol, 2019

83 anys del No Passaran!!! i de l’inici de la Revolució social

18 juliol, 2019
 

Volem recordar a les àvies i avis que fa 83 anys, van sortir al carrer amb les armes (molt poques per cert) a la mà per aturar el feixisme i l’alçament militar i van iniciar un procés que ha passat a la història del món: les col·lectivitzacions i la revolució social en un context totalment contrari.

No va ser un cop d’efecte, no va ser només una emergència, van ser generacions senceres que durant molts anys, es van preparar, es van organitzar, van practicar per el moment necessari poder substituir a empresaris, buròcrates, policies i jutges i demostrar que es pot organitzar la societat al marge de l’estat i de la propietat privada.

La seva gosadia la van pagar amb la seva vida, van combatre contra els militars, contra la contrarevolució, van patir l’exili, van lluitar contra el feixisme, el nazisme i el franquisme. Van veure les seves esperances truncades però fins al final van defensar la llibertat per sobre de tot. La van pagar amb la seva vida i ens van deixar un exemple que encara segueix viu.

Al Raval, van omplir els carrers de barricades: els ateneus, cooperatives, sindicats, comitès obrers, milicians i milicianes, van substituir un règim per un altre. No va durar molt però si prou per a demostrar la seva eficàcia malgrat l’oblit per part de la història i de la l’acadèmia.

A les pedres i en els murs del Raval va quedar gravada la història del moviment obrer, de les dones lliures, de les joventuts llibertàries, de les anarquistes i de la gent comuna i corrent que, amb tot en contra i al crit de No Passaran i Visca la revolució social van instaurar uns dels moments de major llibertat de la història de la humanitat.

Salut i continuem.

Comments are closed.