Raval Resistim: Crònica de l’acte de presentació de la campanya

Crònica d’un matí de merda al carrer Lancaster. Xarxa Ciutat Vella
20 març, 2017
Próximas presentaciones del libro: “Catálogo de decisiones y fragilidades”
23 març, 2017
Crònica d’un matí de merda al carrer Lancaster. Xarxa Ciutat Vella
20 març, 2017
Próximas presentaciones del libro: “Catálogo de decisiones y fragilidades”
23 març, 2017

Raval Resistim: Crònica de l’acte de presentació de la campanya

Barcelona 19 03 2017 Vermut-almuerzo presentacion de la campana Raval Resiste para crear una red vecinal para resistir los desahucios y la gentrificacion FOTOGRAFIA DE JOAN CORTADELLAS

21 març, 2017
 

Aquest passat diumenge va tenir lloc l’acte de presentació de la campanya Raval Resistim a l’Àgora Juan Andrés Benítez. Vora la una del migdia, una cinquantena de persones assegudes en rotllana esperaven l’inici dels parlaments.

Miguel de Salvem les Drassanes va donar el tret de sortida a l’acte, realitzant una breu introducció històrica que explicava alguns dels motius pels quals el barri es trobava en situació d’emergència. L’interès pel lucre de les empreses immobiliàries i el sector turístic van ser els grans protagonistes del relat. Posteriorment Iñaki Garcia,  va fer una petita explicació del sentit de Raval Resistim i alhora va valorar la curta trajectòria de  la campanya, que va ser llançada el passat nou de març amb una encartellada massiva . Comentava que aquesta és una proposta que pretén donar resposta al pervers escenari en el qual es troba immers el barri. Les activitats del sector immobiliari es tradueixen en el dia a dia de les veïnes en desnonaments, mobbing, pujades de lloguers abusives i en definitiva, expulsions. Davant d’això, el desconeixement i la indefensió de les afectades són dos factors clau que permeten als especuladors, poc a poc, anar guanyant terreny al barri a costa de les llars de moltes persones. En resposta a aquests fets doncs, naix la campanya Raval Resistim. Des del seu inici s’ha posat en funcionament un telèfon “Anti-desnonaments” i alhora s’ha habilitat un punt fix d’informació on les persones afectades per la violència immobiliari puguin acudir. Allí se’ls explica quines formes de fer front a la problemàtica existeixen i llavors les afectades poden decidir què fer. És un primer pas per trencar l’aïllament i caminar cap a l’apoderament de les víctimes La valoració d’aquestes eines ha estat positiva, García també ha apuntat però, que la xifra de trucades no ha estat gaire elevada.

Finalitzat aquest primer bloc s’ha donat veu a les diferents lluites del barri. Veïns del carrer Lancaster han explicat quin és l’estat del seu cas i quines són les accions que estan duent a terme per fer-hi front. La propietària vol vendre la finca i es temen que les expulsin mitjançant mètodes com la no renovació dels contractes de lloguer o la contractació de matons, com ja ha passat a una finca del mateix carrer. Després han parlat veïnes del carrer Sant Bartolomeu, que es troben en una situació semblant. Acabada aquesta intervenció ha agafat el micro un veí d’una iniciativa de recent aparició que pretén combatre el narcotràfic i la brutícia als carrers del barri. Ha fet èmfasi en que a nivell de drogues el que es condemna són les màfies i no els consumidors que també són víctimes d’aquestes. Després sobre el problema de la brutícia ha explicat que en cap cas es refereixen a indigents ni altres formes de pobresa, sinó que mes aviat, l’objecte de les queixes són les veïnes o els turistes que llencen deixalles als carrers. Ha afegit que la marginalitat d’algunes zones del barri és una situació de la que s’aprofiten també els especuladors per expulsar a les classes populars  justificant la seva intervenció amb arguments higienistes. La roda ha continuat amb l’explicació del projecte del Grup d’Habitatge del Raval, que pretén ser un espai de lluita en aquest sentit i a l’hora dotar d’eines a les integrants per fer front a l’especulació. També han estat presents a l’acte membres de Salvem les Drassanes, Can 60 i la Residència d’Estudiants Autogestionada, entre d’altres.

Acabats els parlaments es va donar pas a un petit debat que va versar sobre dos eixos. Primerament la necessitat de dotar al barri d’eines de coordinació entre col·lectius. Aquesta era una inquietud creixent entre les veïnes i que va arribar a la màxima expressió aquest passat cap de setmana, ja que es van organitzar quatre actes a l’hora en diferents espais del Raval, fet que es valora com a positiu, però que a nivell estratègic es pensa com a poc eficient. La síntesi d’aquest primer punt va desembocar en la proposta de posada en funcionament d’un butlletí que aplegues tots els actes dels col·lectius interessats que es duguessin a terme al barri. D’aquesta manera, es podria tenir un calendari de referència i s’evitaria que es solapessin actes. En segon lloc, es va plantejar la necessitat de seguir articulant respostes al problema de l’especulació a nivell de barri. Durant el segon punt hi va haver bastantes intervencions, per una part, algunes veus es van mostrar crítiques amb el paper de les institucions, també es va posar molt d’èmfasi  en la necessitat de realitzar accions directes de denúncia i construcció d’alternatives per part del moviment popular. En altres torns de paraula també  es va manifestar que hem de trobar eines per fer front al problema dels lloguers i dels desnonaments invisibles. Cap al final, es va realitzar una proposta de mínims, inspirada en la que han posat en funcionament veïnes del Poble-Sec, basada en cinc punts bàsics sobre l’habitatge, i la qual pogués ésser extensible a molts col·lectius i entitats del barri. D’aquesta manera es podria establir un marc comú des d’on treballar des dels diferents espais, cadascú de forma autònoma, però amb uns principis clars. La proposta va ser ben rebuda, acceptada i per últim es va establir que un grup de persones, integrades en la campanya Raval Resistim, treballaria per posar-la en funcionament i fer-la efectiva.

Sobre dos quarts de tres finalitzava aquest petit acte de presentació i debat i es donava pas a una fideuà popular i vegana de la qual van gaudir prop d’unes cent persones. Prenent l’autogestió com a principi els beneficis es van destinar a cobrir les despeses que ha generat la campanya.

Comments are closed.