Per què el CAP Raval Nord fa 11 anys que espera un nou equipament? + Info
“El CAP del Raval Nord necessita un NOU emplaçament amb URGÈNCIA”. A dia d’avui aquesta és l’única afirmació en la que tothom hi està d’acord. El mateix ICS (Institut Català de la Salut) va reconèixer el 2008 que es tracta d’un edifici que no compleix les condicions mínimes d’infraestructura sanitària per atendre a la població d’un dels barris on l’esperança de vida és la més baixa de la ciutat.
El 2008, l’alcalde Jordi Hereu i la consellera de salut Marina Geli van signar el conveni de Previsions i prioritzacions de reserva d’espais per a la millora i futura construcció d’equipaments sanitaris a realitzar en el període 2015-2018, on el CAP apareixia en primer terme en el llistat d’equipaments a prioritzar.
El 2013, l’alcalde Xavier Trias, va cedir la Capella de la Misericòrdia al MACBA per a la seva ampliació a través d’un conveni de cessió d’ús gratuïta sense tenir en compte el conveni abans esmentat. Com pot ser que es prioritzi l’ampliació d’un museu abans que la reubicació d’un equipament sanitari imprescindible per al barri? Com pot ser que a la resta de la ciutat s’hagin inaugurat diversos centres d’atenció primària i el Raval Nord segueixi sense un nou equipament? Com pot ser que des del 1992 s´hagin construït fins a 9 equipaments culturals i només 1 de sanitari al Raval Nord, quan és una de les zones més densificades de Barcelona?
El 2016, després que l’equip de treballadores del CAP Raval Nord mostrés el seu malestar per la situació de precarietat i obsolescència de l’equipament, els responsables del Catsalut es van comprometre a buscar una solució definitiva i immediata.
Davant aquesta urgència, l’Ajuntament ofereix al CatSalut diferents espais per la nova ubicació del CAP, sense que cap compleixi les condicions mínimes pel nou centre. Al no trobar cap espai dins del Raval Nord, al maig de 2018 ofereix la capella de la Misericòrdia, i ho fa tenint en compte les clàusules de rescissió del conveni, que són aplicables al no haver-se iniciat cap projecte per part del museu durant els darrers 5 anys i/o l´existència d´una necessitat urgent d’equipament per al barri. Aquest espai si que compleix les condicions per un nou centre.
Tot i que aquestes clàusules s’ajusten a la realitat, el MACBA es nega a tornar la Capella de la Misericòrdia a l’Ajuntament (propietari de l’espai), per la qual cosa es planteja la rescissió del conveni de cessió d’ús gratuït al Ple municipal i, d’aquesta manera, la decisió recau sobre la responsabilitat de tots els grups polítics. Es crea la Plataforma per un CAP Raval Nord Digne Ja, formada pel veïnat i professionals del CAP, per emplaçar als polítics a prendre la decisió sense dilacions d´aquesta demanda.
El novembre de 2018, el Departament de Salut anuncia a través de roda de premsa que l’únic espai viable de tots els estudiats per a la construcció del nou CAP és la Capella de la Misericòrdia. Per fi tenim bones notícies, ara només cal que es revoqui el conveni amb el MACBA i ja podrem construir el nou CAP.
Després de diverses reunions entre l’Ajuntament i els Departaments de Salut i Cultura, a finals de novembre de 2018 es van oferir al MACBA 4 possibles espais per a la seva ampliació, tres d’ells ara mateix ja rebutjats pel Museu. Un d’ells, era el solar situat al costat esquerra del museu anomenat pels tècnics com a CUB. També es va proposar intercanviar l’edifici actual del CAP per la Capella de la Misericòrdia, però és rebutja al·legant “falta d’idoneïtat” per a les seves necessites expositives. La Plataforma, davant la manca de voluntat política per dur a terme la revocació del conveni, que constatem amb les reunions mantingudes amb els grups municipals, endeguem una iniciativa ciutadana que, gràcies a la recollida de 6.500 signatures, ens permet portar al Ple de l’Ajuntament del 21 de febrer la petició perquè es retiri la cessió de la Capella al MACBA en favor de la construcció del nou CAP Raval Nord.
Per cert, mai agraírem prou tot el suport públic que vam rebre durant aquells dies de desenes d’entitats del barri i de la ciutat, d´associacions culturals i del sector sanitari a través de dues aturades de tota l´Atenció Primària de Barcelona per exigir que es cedeixi aquest espai al CAP abans de les pròximes eleccions municipals.
En el Ple del 21 de febrer es va aprovar la revocació del conveni. Tot i que el resultat no tenia caràcter vinculant, vam confiar que els partits que havien votat en contra o s’havien abstingut, l’acceptarien, pel valor polític i democràtic que significaven les 6.500 signatures, i perquè es una iniciativa ciutadana que reivindica un dret universal com és l’atenció sanitària, pública i de qualitat. Però un cop més, ens van tornar a ignorar. A mitjans de març, en la Comissió d’Economia i Finances, PSC, PdCat, Ciutadans, PP, ERC i els dos regidors independents ignoren el resultat del Ple i forcen a ajornar la revocació del conveni amb el MACBA al Ple del 29 de març, tot al·legant que necessiten més temps per trobar una solució “favorable” al CAP. Es veu que 12 anys no han estat suficients per trobar un nou espai.
Arran d’aquests fets, es pren la decisió dràstica d’ocupar La Capella com a reacció a la manca de respecte per la Iniciativa Ciutadana, per la “genial” ocurrència d’ERC en proposar ubicar el nou CAP dins del pati interior de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona i pels jocs partidistes, que l’únic que provoquen és demorar la construcció del nou CAP.
Curiosament, el dia abans del Ple de l’Ajuntament del 29 de març, la Diputació de Barcelona ofereix in extremis, l’espai anomenat CUB (ja prèviament ofert al MUSEU), opció que actualment l’Ajuntament i CatSalut estan avaluant. Amb l’aparició d’aquest nou espai, els grups de l´oposició aprofiten per demanar de forma unànime que es retiri del Ple la votació sobre la rescissió del conveni amb el MACBA.
De nou es torna a ajornar la decisió sobre el destí de la capella de la Misericòrdia. El Ple del 3 de maig, és l’última oportunitat per decidir la ubicació del nou CAP abans que s’acabi la legislatura, tal i com ens va prometre la Consellera de Sanitat, Alba Vergès.
PERQUÈ VOLEM EL NOU CAP RAVAL NORD A LA MISERICÒRDIA?
El veïnat i les professionals del CAP RAVAL NORD coneixem perfectament l’impacte que ha tingut en el barri les “polítiques d’esponjament” del PSC i CIU amb la construcció de grans equipaments culturals com la Biblioteca de la Blanquerna, la Filmoteca, la UB Raval i el MACBA, provocant el desnonament de centeners de famílies i la gentrificació del veïnat per l’augment dels preus del lloguer, gràcies a la pressió turística.
I com coneixem aquesta realitat territorial i social del barri, manifestem que:
Ens posicionarem en contra de totes les propostes que suposin restar zones verdes, que incrementin la densificació del barri, que perjudiquin urbanísticament i socialment al veïnat, que vagin en contra de la salut comunitària i que, pels tràmits de requalificació d’espai, endarrereixin la construcció del CAP. Els grups municipals, Catsalut i el MACBA ja saben que la millor solució possible és la capella de la Misericòrdia. Només cal voluntat política per tenir JA un CAP RAVAL NORD DIGNE.
No acceptarem que es demori més la revocació del conveni amb el MACBA, per tant el 03 de maig els grups municipals d’esquerres (ERC i PSC) tindran la oportunitat de demostrar que realment treballen perquè els interessos col·lectius passin per davant dels interessos econòmics d’uns pocs. Tindran la oportunitat de revertir l’oblit que ha patit fins ara el barri del Raval. També és una oportunitat per a tots els grups municipals per demostrar que són capaços d’avantposar el bé comú del veïnat del Raval, per damunt les seves estratègies partidistes i electoralistes.
En quant al MACBA. Li oferim l’oportunitat de revertir la imatge negativa que ha calat al Raval i a la ciutat des del 1995. En aquell moment, degut els efectes devastadors de la seva construcció i avui, per la manca d’empatia vers la salut del barri. D’igual manera que ho va fer en el seu dia el CONCA (Consell Nacional de la Cultura i les Arts), moltes veïnes i veïns del Raval també qüestionem la seva necessitat d’ampliació expositiva, la seva connexió amb el barri, el seu model cultural i la seva dependència excessiva al finançament públic.
I per tots aquests motius que hem exposat i, malgrat la denúncia penal interposada pel MACBA a un membre de la Plataforma per un Cap Raval Nord Digne Ja, no abandonarem aquest espai fins que no es rescindeixi el conveni de cessió d’ús al museu i s’adjudiqui la capella de la Misericòrdia al CAP RAVAL NORD.
Us demanem a tots i totes -entitats, associacions, CAPs, veïnat i resta de ciutadania- que us adheriu al nostre manifest per aconseguir un CAP Raval Nord Digne Ja!!!
Salut!
PLATAFORMA CAP RAVAL NORD DIGNE