El veritable homenatge a les veïnes del Raval és renunciar a l’ampliació del MACBA [CAT | CAS]

Ha muerto Octavio Alberola Suriñach, anarquista y luchador antifranquista [Wikipedia]
24 juliol, 2025
Ha muerto Octavio Alberola Suriñach, anarquista y luchador antifranquista [Wikipedia]
24 juliol, 2025

El veritable homenatge a les veïnes del Raval és renunciar a l’ampliació del MACBA [CAT | CAS]

25 juliol, 2025
 
[CAT]

Sobre el mural a la tanca del MACBA i l’article de La Vanguardia: “El Macba homenajea a sus vecinos del Raval”. Quan l’artista Teo Vázquez va proposar la realització del mural a veïns i col·lectius del barri, la condició per a participar va ser que es podria manifesta l’opinió de cadascú i que quedaria reflectida juntament amb la foto. També es va saber que l’encàrrec el pagava el MACBA, i per això hi va haver gent que vam decidir no participar-hi, perquè enteníem que suposaria una rentada d’imatge per al museu, sense posar en dubte la voluntat de l’artista.

Una altra gent va decidir participar amb la confiança de què quedaria reflectida expressament la seva posició. Un cop col·locades les fotos, però, no s’hi veu cap text que expressi aquestes opinions, no sabem si perquè encara falta posar-los o perquè quedarà així. Si no hi apareixen els textos, s’incomplirà l’acord expressat; si hi apareixen, s’hi veurà acomplert l’acordat.

L’article de La Vanguardia expressa l’opinió de l’articulista, ja que no apareixen declaracions ni del museu, ni de l’artista ni de la gent que hi participa. El titular, doncs, obeeix a la imaginació de l’articulista i possiblement als desitjos de la direcció del museu i també de La Vanguardia. Si el MACBA vol homenatjar els veïns del barri sap que renunciant a l’ampliació ho aconseguiria. Realitzar-la, per contra, i pretendre que amb l’obra s’aconsegueix aquest efecte representa donar la raó a la gent. Considerem que la voluntat real del museu quan va encarregar l’obra era la de blanquejar la seva imatge, malmesa pels seus abusos constants.

Si es confirma el que tot apunta que succeirà, es tractaria d’un engany i manipulació més per part del Museu per intentar millorar la seva imatge. Fent servir males arts no s’aconsegueix respectar la voluntat de gran part del Raval sinó que més aviat ens ratifica en el NO a l’Ampliació del MACBA i en demanar que es respectin els nostres drets, imatges i desitjos.

No són somriures de bon rotllo, són gestos, ganyotes i expressions de lluita en la defensa de la dignitat del barri i de les seves veïnes.

[CAS]

El verdadero homenaje a las vecinas del Raval es renunciar a la ampliación del MACBA. Sobre el mural de la valla del MACBA y el artículo de La Vanguardia: “El Macba homenajea a sus vecinos del Raval.”

Cuando el artista Teo Vázquez propuso la realización del mural a vecinos y colectivos del barrio, la condición para participar fue que se podía  manifestar la opinión de cada cual y que quedaría reflejada junto con la foto. También se supo que el encargo lo pagaba el MACBA por lo que hubo gente que decidimos no participar, porque entendíamos que suponía un lavado de imagen para el museo, sin poner en duda la voluntad del artista.

Otra gente decidió participar con la confianza de que quedaría reflejada expresamente su oposición. Una vez colocadas las fotos, no aparece ningún texto que exprese estas opiniones, no sabemos si porque falta ponerlos o porque ya quedará así. Si no aparecen los textos se incumplirá el acuerdo expresado; si aparecen, se verá cumplido lo acordado.

El artículo de la Vanguardia expresa la opinión del articulista pues no aparecen declaraciones ni del museo, ni del artista ni de la gente que participa. El titular obedece a la imaginación del articulista y posiblemente a los deseos de la dirección del museo y también de La Vanguardia. Si el MACBA quiere homenajear a los vecinos del barrio sabe que renunciando a la ampliación lo conseguiría. Realizarla, por contra, y pretender que con la obra se consigue ese efecto es dar la razón a la gente. Consideramos que la voluntad real del museo al encargar la obra era la de blanquear su imagen, dañada por sus abusos constantes.

Si se confirma lo que todo apunta que va a ocurrir, se trataría de un engaño y manipulación más por parte del Museo para intentar mejorar su imagen. Usando malas artes no se consigue respetar la voluntad de gran parte del Raval sino más bien ratificarnos en el NO a l’Ampliació del MACBA y en pedir que respeten nuestros derechos, imágenes y deseos.

No son sonrisas de buen rollo, son gestos, muecas y expresiones de lucha en la defensa de la dignidad del  barrio y de sus vecinas.

Comments are closed.