Cops judicials contra l’oposició a la MAT

Xiringo del lokal i activitats a la II Fira a la Plaça de Catalunya
17 desembre, 2016
Azagra/Revuelta firmarán libros en el xiringo lokal en la Plaça Catalunya
22 desembre, 2016
Xiringo del lokal i activitats a la II Fira a la Plaça de Catalunya
17 desembre, 2016
Azagra/Revuelta firmarán libros en el xiringo lokal en la Plaça Catalunya
22 desembre, 2016

Cops judicials contra l’oposició a la MAT

20 desembre, 2016
 

L’estafa de la MAT fa dos anys que funciona i no ha servit per abaixar el preu de la llum, ni per a impulsar les energies renovables, ni tampoc per a millorar la qualitat del subministrament tal com prometien els governs i els seus altaveus.

Mentrestant, la maquinària judicial ha seguit el seu curs. Aquests últims dies els jutjats han instruït una causa per la via penal contra sis activistes antiMAT. Al mateix temps, el poder judicial ha pronunciat sentència sobre dos dels recursos contenciosos administratius interposats a la interconnexió elèctrica de 400.000 volts Sentmenat- Baixàs.

Per una banda, aquest 19 de novembre passat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va dictar la sentència del recurs contra el ramal Santa Coloma de Farners-Riudarenes, l’únic tram de la MAT que encara no està fet. Tot seguit, el dia 24 de novembre, el Tribunal Suprem també va decidir el contenciós contra el tram Bescanó-Santa Llogaia. Totes dues sentències desestimen els arguments de l’oposició, però reconeixen la fragmentació per trams del projecte, fet que hauria d’invalidar per llei la tramitació i l’execució de l’obra. Alhora, les sentències determinen que els antiMAT tenen l’obligació de pagar les despeses judicials.

A més a més, els sis activistes han estat encausats per una acció de resistència passiva al nucli de Fellines, on una persona es va immobilitzar sota terra per evitar el pas de la maquinària i aturar les obres. La fiscalia els culpa d’alteració de l’ordre públic i resistència a l’autoritat, però les acusacions de Red Eléctrica de España i de la Generalitat han afegit el delicte de coaccions, cosa que augmenta considerablement les penes. El judici es farà el 2017 i els encausats s’enfronten a sol·licituds de condemnes que oscil·len entre els 19 mesos, els 5 i els 7 anys de presó; i la reclamació de gairebé 26.000 € entre responsabilitats civils, multes i penes-multes. Per acabar-ho d’adobar, alguns dels sis activistes imputats pateixen la persecució dels Mossos des de fa anys.

Durant el mes de maig del 2017 també es jutjarà l’acció del bosc okupat a les Guilleries, arran de la qual es demanen unes quantes penes-multes més per anar escarmentant la dissidència.

Som davant de decisions polítiques que adopten la forma de sentències judicials amb l’objectiu d’anul·lar les diferents vies d’impugnació de la MAT que han dut a terme els moviments antilínia.

Es vol tallar de soca-rel la pràctica de la desobediència civil, demanant penes molt dures per accions que només impliquen riscos a qui les practica i a qui hi dóna suport.

Es vol fer desistir l’oposició de la via judicial imposant despeses que signifiquen milers d’euros. Però abandonar-la suposaria sentències fermes immediates a favor de la MAT i que no es pogués portar el conflicte al Tribunal de drets humans d’Estrasburg. Cal valorar-ho.

Però el cop més dur que ha patit aquests dies la lluita contra la MAT i la defensa de la terra ha estat la pèrdua inesperada del company Carlos Juvanteny, més conegut com Xals. En Xals era veí de Sant Hilari Sacalm, o tal com li agradava recordar, Fonts de Sacalm. Va ser un dels fundadors de Salvem les Guilleries i un reivindicador incansable de la cultura popular lligada als boscos i a les rieres que tant estimava. En Xals va formar part des del primer moment del moviment antilínia i la seva presència encomanava tranquil·litat i determinació. Xals, company, el teu record ens acompanya.

Malgrat la posada en marxa de la MAT i els correctius amb els quals volen fer claudicar el moviment antilínia, es continuarà la lluita i s’afrontarà la repressió.
Txell Freixinet i Pasqual Aguilar

18 de desembre del 2016

Comments are closed.