La PAH hace camino al andar, benvinguda a Barcelona Stop desahucios Córdoba
6 agost, 2013Festes alternatives i llibertàries a Gràcia
8 agost, 2013La PAH hace camino al andar, benvinguda a Barcelona Stop desahucios Córdoba
6 agost, 2013Festes alternatives i llibertàries a Gràcia
8 agost, 2013Conferencia sobre la situacion de la nave #son300 a 13 días de su desalojo y comunicado
Conferencia sobre la situacion de la nave #son300 a 13 días de su desalojo from ortiz – quiroga on Vimeo.
Comunicat de premsa. L’Ajuntament de Barcelona incompleix els acords assolits amb els i les habitants dels assentaments del Poblenou
Malgrat les promeses de les administracions, les persones desallotjades de les naus de Puigcerdà i Pere IV continuen vivint en la vulnerabilitat i la incertesa L’Ajuntament de Barcelona, i concretament l’alcalde Xavier Trias, es va comprometre a agilitzar el procés de regularització de les persones recentment desallotjades dels assentaments del Poblenou, donada la seva situació d’extrema vulnerabilitat al trobar-se d’un dia a l’altre al carrer sense habitatge, sense forma de guanyar-se la vida i, a més, sense papers. Per evitar que acabessin essent “víctimes de les màfies”, segons va declarar públicament Trias en roda de premsa, Ajuntament i Subdelegació
de Govern es van comprometre a tramitar excepcionalment els informes d’arrelament d’aquestes persones, document imprescindible per a l’obtenció de papers, sense haver de presentar contracte laboral. No obstat, les primeres respostes a les sol•licituds d’aquests informes d’arrelament són desfavorables, i, precisament, en la resposta el Consistori apunta com a motius el fet de no presentar un contracte de treball. Fins i tot, en alguna de les respostes s’assenyala que s’ha seguit un “procediment preferent” tal i com s’havia pactat, però segueix aplicant els mateixos criteris restrictius que a la resta de demandants de l’informe.
D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona demostra que no està complint amb els acords assolits amb aquest col•lectiu, i està jugant amb l’esperança, el temps i els diners (que costen alguns tràmits) d’aquestes persones. La forta indignació també inclou les persones voluntàries que estan ajudant a recollir la documentació i fer seguiment del difícil procés administratiu. Per això exigim a l’alcalde Xavier Trias que doni la cara i compleixi el que ha acordat.
El desallotjament de les naus dels carrers Puigcerdà i Pere IV durant la matinada del passat 24 de Juliol ha estat el triomf del dret de la propietat privada per damunt de les necessitats socials de les persones. La gent que habitava a les naus ha estat privada no sols de la seva vivenda sinó del seu mitjà de vida, veient vulnerats els seus drets humans. És un clar exemple de la política de les administracions i, malgrat les paraules dels portaveus municipals, el seu futur està ple d’incerteses. Davant la justificada indignació i alarma social per la possibilitat que més de 300 persones es veiessin obligades a dormir al carrer, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Delegació del Govern van prometre donar una alternativa a les necessitats d’habitatge, treball i documentació de les persones desallotjades.
La tancada a l’Església de Sant Bernat Calvó va ser una forma de pressió i de boicotejar l’estratègia de dispersió per la qual apostaven les administracions. Finalitzada la tancada, l’Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments continuem alerta per a què es compleixin els compromisos que es van adquirir:
Sostre. És el primer compromís de l’Ajuntament pels habitants de la nau, almenys fins a finals del mes d’agost. S’ha facilitat pensió o alberg a unes 200 persones, però aquestes mateixes han denunciat que han de compartir petits espais entre set o vuit més fins i tot famílies amb nens petits. A pesar de la dispersió i l’allunyament del barri no es disposa d’ajut per els trasllats en transport per la ciutat ni per a menjar, elements imprescindibles donat que al fer-los fora de les naus se’ls ha tret no només l’habitatge sinó també, i sobre tot, la forma de guanyar-se el pa. Què passarà quan l’Ajuntament digui que s’ha acabat l’allotjament i es trobin novament al carrer sense mitjans de guanyar-se la vida? Treball. l’Ajuntament ofereix cursos, i alguns llocs de treball en empreses d’inserció. Tanmateix, en l’actual context de crisi i retallada de polítiques socials creiem que aquesta no és una solució realista per a aquest col•lectiu, per això insistim en demanar suport al Consistori per a la creació de cooperatives de recollida de ferralla, un treball socialment útil i que ells coneixen, així com les activitats artístiques, i habilitar uns espais per poder-ho fer. Dignitat. És cert que, malgrat la desproporcionada quantitat d’efectius policials, no hi va haver cap identificació i ningú no va acabat al CIE. Tot i així, els seus drets seguiran vulnerats mentre no tinguin papers i documentació en regla. Només això possibilita accedir al treball i altres serveis bàsics, com la sanitat, en condició d’igualtat amb els autòctons. Recordem que sobre aquest tema, els representants de la Generalitat i la Subdelegació del Govern van oferir la màxima flexibilitat i agilitat per regularitzar la situació legal dins el compliment de la llei. Falta que compleixin el seu compromís i que els Serveis Socials i la Creu Roja posin també de la seva part. La Llei d’Estrangeria és eminentment discriminatòria i només la lluita d’aquestes persones sense papers permetrà disminuir els seus nocius efectes.
Des de l’Assemblea Solidària Contra els desallotjaments valorem positivament la tancada de tres dies a l’església de Sant Bernat Calvó, ja que aquest fet ha evitat la immediata dispersió dels i les habitants de les naus desallotjades i la visualització de què la problemàtica persisteix, més enllà de les mentides i promeses per part de l’Ajuntament de Barcelona. Hem demostrat que veïnes i veïns, persones solidàries i, sobre tot, les persones que habiten els assentaments de Barcelona som capaços d’organitzar-nos per denunciar les injustícies i exigir solucions reals a problemes d’habitatge, treball i papers a la nostra ciutat. La dignitat està per sobre de la misèria, i les persones per sobre de les propietats.
Continuarem alerta, atenent les incidències i recollint documentació pendent els dimarts i dijous per la tarda a l’Ateneu Flor de Maig, fins al setembre, quan celebrarem una assemblea el dia 2 per valorar la marxa dels compromisos i decidir sobre el futur de la lluita. Perquè sabem que només la lluita obligarà les administracions a complir les seves promeses. Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments Barcelona, 7 d’agost de 2013