Capítulo 2 #deshaciendoelovillo El muerto vivo vestido a la moda
Por Hort Del Xino
CASTELLANO
En nuestro amado espacio siempre nos ha gustado la música, de ahí que una de nuestras actividades habituales y, donde mas gente acudía, fueran las jams de música. Eso si, siempre bien elegantes. En ellas se podía escuchar todo tipo de estilos musicales, desde jazz hasta punk, bossa, rock, manouche o flamenco.
Pero cual ha sido nuestra sorpresa que, uno de los temas mas cantados en el huerto y en el mundo entero, se ha hecho realidad en nuestro querido espacio. Peret, esto va por ti!!!
https://directa.cat/un-mort-hauria-presentat-una-instancia-lajuntament-de-barcelona-netejar-lhort-del-xino
CATALÀ
Al nostre estimat espai, sempre ens ha agradat la música, i és per aqest motiu que una de les nostres activitats habituals, i a on més gent hi venia, van ser les jams de música. Això sí, sempre ben elegants, s’hi podia escoltar de tot, des de jazz fins a punk, bossanova, manouche o flamenc.
La nostra sorpresa ha estat que un dels temes més cantats a l’hort i al món sencer, s’ha fet realitat en el nostre estimat espai. Peret això va per tú!
https://directa.cat/un-mort-hauria-presentat-una-instancia-lajuntament-de-barcelona-netejar-lhort-del-xino
Capítulo 1 #deshaciendoelovillo Manifiesto/Manifest
Por Hort Del Xino
HISTORIA DEL HUERTO
El Huerto del Xino, situado en la calle Reina Amàlia 11 del barrio del Raval, es un huerto urbano autogestionado existente desde el 27 de junio del 2009 en un espacio que fue abandonado hace más de 12 años. Antes del huerto, cuando todavía existía un edificio en el solar, se creó el centro social Ruina Amalia, un lugar de encuentro para los y las vecinas del Raval que estuvo en funcionamiento entre los años 2005 y 2007. Tras el desalojo del centro social, y su posterior derribo, el solar fue objeto de completo abandono por parte de la propiedad, siendo razón de quejas vecinales y foco de basura y plagas. Ante esta situación de abandono, unido con la necesidad de espacios verdes y sociales que existe en el Raval, varios colectivos del barrio junto con un amplio número de vecinas y vecinos decidieron liberar por segunda vez Reina Amalia 11 para que este espacio volviera a ser de uso vecinal. Fue así como nació “L’Hort del Xino”.
Fue en ese momento que el solar se convirtió en un huerto urbano autogestionado. Desde entonces, el huerto del Xino ha funcionado como un espacio abierto donde han tenido lugar todo tipo de actividades, desde las más relacionadas con la agricultura hasta jams de música, investigación arquitectónica, talleres infantiles, cine a la fresca… que han hecho del l’Hort del Xino un punto de encuentro vecinal de gran importancia para el barrio.
Durante estos casi ocho años de l’Hort del Xino, no se ha producido ninguna denuncia por parte de la propiedad ni por parte de los vecinos, lo cual demuestra que a lo largo de este tiempo hemos contado con el apoyo vecinal. Tampoco se ha hecho uso de los suministros públicos como electricidad o agua, somos un huerto regado a base de garrafas y paseos a la fuente y donde la electricidad viene a través del cable que nos echan los vecinos.
INTENTO DE DESTRUCCIÓN DEL HUERTO
No fue hasta noviembre del 2016, a partir de una queja por la supuesta presencia de ratas presentada por la sociedad que gestiona una comunidad de propietarios de la calle Carretes, que un inspector del Ayuntamiento de Barcelona se personó en el lugar y, desde fuera, sin entrar en ningún momento en el espacio y obviando el graffiti que ocupaba todo el muro de la calle y en el que se podía leer “L’Hort del Xino”, decidió denunciar a la propiedad legal del espacio.
Amparándose en esa denuncia, y con la excusa de desratizar el espacio, el 14 de febrero la propiedad del solar (quien durante casi 10 años no había mostrado ninguna intención de darle un uso) junto con la empresa Liven Business SL y Euro Trim Import SL, mandó entrar al solar toda la maquinaria que destruyó el huerto por completo en pocas horas. Esto no era más que una excusa para intentar llevar a cabo un desalojo ilegal, puesto que para desratizar un espacio no es necesario destruirlo completamente. Existen protocolos específicos de desratización con sus licencias correspondientes ( las cuales no tenían ni se llegaron a silicitar nunca). Estos protocolos no contemplan para nada cortar árboles, destruir estructuras y arrasar con todo. Desratizar un espacio de esa forma es como incendiar una casa para limpiarle el polvo.
El golpe fue duro, pero no nos vamos.
Es ahora, al surgir una supuesta empresa interesada en la compra del solar (Liven Business), cuando la propiedad ha mostrado su voluntad de despacharnos del espacio. Mientras que, durante estos casi 8 años de declive inmobiliario donde las ventas de solares estaban en absoluta quietud, nuestra presencia en el espacio le era beneficiosa ya que de esta manera evitaba problemas que podrían derivarse de una propiedad en abandono.
Pero, a nuestro parecer, ni la propiedad ni ninguna empresa, como Liven Business cuya intención en el solar es puramente especulativa, tienen legitimidad para apropiarse del espacio después de haberlo tenido abandonado tantos años, y menos en un barrio como el Raval donde l’Hort del Xino es uno de los pocos espacios verdes que resisten. No vamos a permitir que nos quiten l’Hort y así lo hemos demostrado recuperando hasta en dos ocasiones el huerto después de su destrucción, parando un intento de tapiar la puerta de acceso al espacio y habiendo ya empezado con su reconstrucción, replantando y volviendo a construir infraestructuras.
Así mismo, el 21 de marzo presentamos una querella contra la propiedad y contra la empresa Liven Business por un delito de coacciones y otro de daños. La violencia con la que destruyeron el espacio no puede quedar impune y utilizaremos todas las posibilidades que estén a nuestro alcance para proteger y mantener el espacio como un espacio social.
EL HUERTO Y EL RAVAL, BAJO LAS GARRAS DE LA ESPECULACIÓN
En el Raval llevamos tiempo viviendo una fuerte oleada especulativa, intensificada ahora con edificios enteros comprados en varias calles de nuestro barrio. Es alarmante la indefensión en la que se encuentran los habitantes de dichos edificios, que sufren abusos a manos de propietarios, promotores e inversores. Lo que ocurre en el Huerto del Xino no es un caso aislado sino un ejemplo más de un proceso de gentrificación que no tiene en cuenta las necesidades del barrio y sus habitantes, sino únicamente los intereses de toda una serie de empresas carroñeras dispuestas a aprovechar hasta la última gota de este amargo jugo que mana del turismo en un barrio pobre pero de moda como el Raval.
Vamos a mantener el Huerto del Xino como un espacio abierto, con una gestión vecinal y comunitaria.
No vamos a permitir que el Huerto se convierta en otra víctima de la especulación despiadada que está sometiendo nuestro barrio y media ciudad. Queremos que nuestra experiencia sirva a todo el mundo para frenar juntos la violencia urbanística e inmobiliaria. Queremos, sobretodo, un barrio y una ciudad libre de desalojos ilegales y de cualquier forma de abuso, acoso o violencia.
El huerto no se vende, el huerto se defiende!!!
VERSIÓ EN CATALÀ
HISTÒRIA DE L’HORT
L’Hort del Xino, situat al carrer Reina Amàlia 11 del barri del Raval, és un hort urbà autogestionat que existeix des del 27 de juny del 2009 en un espai que va ser abandonat fa més de 12 anys. Abans de l’hort, quan encara existia un edifici al solar, es va crear el centre social Ruïna Amalia, un lloc de trobada per al veïnat del Raval que va estar en funcionament entre els anys 2005 i 2007. Després del desallotjament del centre social, i el seu posterior enderrocament, el solar va ser completament abandonat per part de la propietat, per la qual cosa va ser motiu de queixes veïnals i un focus d’escombraries i plagues. Davant d’aquesta situació d’abandonament, i la necessitat d’espais verds i socials que hi ha al Raval, diversos col·lectius del barri juntament amb un ampli nombre de veïnes i veïns van decidir alliberar per segona vegada Reina Amàlia 11 per tal que aquest espai tornés a tenir un ús veïnal. Va ser així com va néixer “L’Hort del Xino”.
Va ser en aquest moment que el solar es va convertir en un hort urbà autogestionat. Des de llavors, l’hort del Xino ha funcionat com un espai obert on s’han dut a terme tota mena d’activitats, des d’aquelles més relacionades amb l’agricultura fins a jams de música, investigació arquitectònica, tallers infantils, cinema a la fresca… que han fet de l’Hort del Xino un punt de trobada veïnal de gran importància per al barri.
Durant aquests gairebé vuit anys de l’Hort del Xino, no s’ha produït cap denúncia per part de la propietat ni per part del veïnat, la qual cosa demostra que al llarg d’aquest temps hem comptat amb el suport veïnal. Tampoc no s’ha fet ús dels subministres públics com ara l’electricitat i l’aigua: som un hort regat a base de garrafes i passeigs fins a la font i on l’electricitat arriba a través del cable que ens llancen els veïns.
INTENT DE DESTRUCCIÓ DE L’HORT
No va ser fins a novembre del 2016, a partir d’una queixa per la suposada presència de rates presentada per la societat que gestiona una comunitat de propietaris del carrer Carretes, que un inspector de l’Ajuntament de Barcelona es va presentar a l’espai i, des de fora, sense entrar-hi en cap moment, i obviant el graffiti que ocupava tot el mur del carrer que deia clarament “L’Hort del Xino”, va decidir denunciar la propopietat legal de l’espai.
Emparant-se en aquesta denúncia, i amb l’excusa de desratitzar l’espai, el 14 de febrer la propietat del solar (que durant gairebé 10 anys no havia mostrat cap intenció de fer-ne ús), acompanyada de l’empresa Liven Business SL i Euro Trim Import SL, va fer entrar al solar tota la maquinària que va destruir l’hort per complet en poques hores. Això no era més que una excusa per a intentar dur a terme un desallotjament il·legal, ja que per a desratitzar un espai no és necessari destruir-lo completament. Existeixen protocols específics de desratització amb les seves llicències corresponents (les quals no tenien, ni van arribar mai a soli·licitar-les). Aquests protocols no contemplen de cap manera tallar arbres, destruir estructures o arrasar-ho tot. Desratitzar un espai d’aquesta manera és com calar foc a una casa per treure-li la pols.
El cop va ser dur, però no marxem.
És ara, perquè ha aparegut, suposadament, una empresa interessada en la compra del solar (Liven Business), que la propietat ha mostrat la seva voluntat d’expulsar-nos de l’espai. En canvi, durant aquests gairebé 8 anys de declivi immobiliari en què les ventes de solars eren pràcticament inexistents, la nostra presència a l’espai li resultava beneficiosa ja que d’aquesta manera s’evitava els problemes que poguessin suposar-li una propietat abandonada.
Però, al nostre parer, ni la propietat ni cap empresa com ara Liven Business, la intenció de la qual no és més que especular amb el solar, tenen cap legitimitat per a apropiar-se de l’espai després d’haver-lo tingut abandonat tants anys, i encara menys en un barri com el Raval on l’Hort del Xino és un dels pocs espais verds que resisteixen. No permetrem que ens prenguin l’Hort i així ho hem demostrat recuperant-lo fins en dues ocasions després de la seva destrucció, aturant un intent de tapiar la porta d’accés a l’espai i iniciant la seva reconstrucció, tot replantant i aixecant de nou les infraestructures.
Així mateix, el 21 de març vam presentar una querella contra la propietat i contra l’empresa Liven Business per un delicte de coaccions i un altre de danys. La violència amb què van destruir l’espai no pot quedar impune i recorrerem a totes les possibilitats que tinguem al nostre abast per tal de mantenir l’espai com un espai social.
L’HORT I EL RAVAL, SOTA LES URPES DE L’ESPECULACIÓ
Al Raval portem temps patint una forta onada especulativa, intensificada ara amb edificis sencers comprats a diferents carrers del nostre barri. És alarmant la indefensió en què es troben els habitants d’aquests edificis, que pateixen abusos a mans de propietaris, promotors i inversors. El que passa a l’Hort del Xino no és un cas aïllat sinó un exemple més d’un procés de gentrificació que no té en compte les necessitats del barri i dels seus habitants, sinó únicament els interessos de tota una sèrie d’empreses carronyeres disposades a aprofitar fins a la darrera gota d’aquest suc tan amarg que raja del turisme en un barri pobre però de moda com el Raval.
Mantindrem l’Hort del Xino com a espai obert, amb una gestió veïnal i comunitària.
No permetrem que l’Hort passi a ser una altra víctima de l’especulació despietada que està sotmetent el nostre barri i mitja ciutat. Volem que la nostra experiència serveixi a tothom per tal de frenar juntes la violència urbanística i immobiliària. Volem, sobretot, un barri i una ciutat lliure de desallotjaments il·legals i de qualsevol forma d’abús, assetjament o violència.
L’hort no es ven, l’hort es defensa!!!