ARNAU GARCIA / @TROTACONVENTOS7 | 21/05/2014. La Directa
Els Ateneus de Sitges i Vilanova, junt amb el GER de Sant Pere de Ribes i l’Associació d’Editorials Contrabandos, presenten Tinta Roja, una iniciativa pionera a la comarca i a la vegueria, que els dies 24 i 25 de maig oferirà xerrades i presentacions, a més a més de punts de compra i venda de llibres, a la Plaça de les Neus de la capital del Garraf.
Una de les xerrades de la fira acollirà la presentació dels tres llibresUna de les xerrades de la fira acollirà la presentació dels tres llibres
La presència d’editorials de tot l’Estat espanyol i un punt de trobada per a les amants del llibre polític i d’autor: aquest és l’objectiu de Tinta Roja, la primera trobada, a Vilanova i la Geltrú, d’aquestes característiques. Durant el cap de setmana del 24 i 25 de maig, cinc ponències ompliran el capdamunt de la Rambla amb un seguit de temàtiques que tenen com a nexe comú la voluntat de crear alternatives i esdevenir un espai crític amb la societat actual.
La fira, de fet, porta dies en marxa. El passat 8 de maig, el GER de Ribes va acollir una xerrada sobre feminismes, amb la presència de Brigitte Vasallo, autora del llibre PornoBurka (Ediciones Cautivas, 2013), i Joana Garcia Grezner, compiladora de Re-evolucionando: feminismes en el 15M (Icària, 2012). Vuit dies després, era a Sitges on es presentava En defensa d’Afrodita (Tigre de Paper, 2013) amb la presència de Na Pai, autor del llibre. Les activitats prèvies acabaran el dia abans del començament de la fira, el divendres 23 a l’Ateneu Vilanoví. Sota el títol “Pot ser Catalunya sobirana? Alimentàriament i energèticament?” parlarà Ramon Sans, enginyer i un dels autors del llibre El col·lapse és evitable (Octaedro, 2014).
Debats i reflexions entorn als llibres
El primer dia del certamen començarà amb el debat titulat “Per què una República?” entre Salvador López Arnal, col·laborador de Rebelion.org i El Viejo Topo; Ferran Iniesta, autor del llibre Tradició i Llibertat. Antics fonaments per a una nova Catalunya (Bellaterra 2014); i Antonio Rodríguez Santamaría, periodista i col·laborador habitual, també, de El Viejo Topo. Unes hores més tard Lucas Platero, autor de Intersecciones. Cuerpos y sexualidades en la encrucijada (Bellaterra, 2012) i Alicia García Ruiz, investigadora i autora de La gobernanza del miedo (Proteus, 2013) parlaran sobre diferents tipus de repressions i clixés del món amb el títol “Interseccions, les diverses categories que ens determinen”. També tindrà lloc la xerrada “Interrompre el sentit del món”, amb Marina Garcés i Santiago López-Petit, membres de la revista i del col·lectiu filosòfic alternatiu Espai en Blanc.
La jornada acabarà amb el repas de la història més recent amb la xerrada “Històries de la història: transició o transacció a l’espanyola”. Joni D., autor de Grups autònoms. Una crònica armada de la transacció democràtica (El Lokal, 2012), Pau Casanelles, historiador i responsable de Morir matando. El franquismo ante la pràctica armada (Cararata, 2014) i César Lorenzo Rubio, autor de Cárceles en llamas. El movimiento de presos sociales en la transición (Virus, 2014), parlaran sobre el frau democràtic que va representar la falsa transició espanyola i el moviment de resistència sorgit com a resposta.
La poesia, que també tindrà el seu lloc a la fira, serà present el diumenge al migdia amb el “Vermut poètic: creació transformadora”, on els poetes David Caño i David Castillo oferiran les seves creacions a les assistents.
Ganes de continuar
Tinta Roja neix per a quedar-se, aquesta és la intenció de les seves promotores, que volen fer de la fira un esdeveniment que roti entre Vilanova, Sitges i Sant Pere de Ribes. Un dels objectius segons les organitzadores és què sigui una fira dinàmica “quelcom més que un lloc de compra i venda de llibres”.
En aquest sentit, la implicació dels tres ateneus aporta una proximitat a la feina de Contrabandos. Aquesta agrupació d’editorials no ha trobat cap problema alhora de treballar amb les entitats locals, ja que, segons afirmen “els moviments socials i el col·lectiu d’editors crítics resten supeditats als mateixos interessos i coincideixen ideològica i filosòficament”. Per la seva part, els ateneus, troben positiva la idea ”tot i que de vegades se les associa amb activitats de caràcter lúdic i festiu”. Malgrat això la reivindicació al carrer “pot exercir-se també a través del món de les idees”, afirmen, cosa que els fa apostar per esdeveniments “volgudament rupturistes”. “L’entesa ha estat perfecta en tot moment i la complicitat insuperable”. Aquest cap de setmana es posarà en pràctica.
ETIQUETES: