Raval / Minneapolis. Solidaritat contra la violència policial que ofega els nostres barris (cat/cas/eng)

Raval / Minneapolis, Solidarity against police violence, that suffocates our neighborhoods (eng/cat/cas)
30 maig, 2020
Radio El Lokal. Programa 09. IMPUNIDAD: De George Floyd a Juán Andrés, de Minneapolis al Chino
2 juny, 2020

Raval / Minneapolis. Solidaritat contra la violència policial que ofega els nostres barris (cat/cas/eng)

31 maig, 2020
 

Era el diumenge 6 d’octubre de l’any 2013 i una notícia corria de boca en boca entre les veïnes de Raval. La nit del dissabte 5, durant una intervenció policial, un veí havia mort en unes circumstàncies que en aquell moment no estaven clares. Les fonts policials van trigar poques hores a fer córrer la versió policial filtrant la informació als mitjans de comunicació, que la recollien de manera absolutament acrítica: parlaven d’«actitud agressiva» i d’un suposat «consum d’estupefaents», d’intent de fugida, de mort sobtada i, per acabar de criminalitzar la víctima, afegien que s’havia hagut de tractar els agents per prevenir-los d’un possible contagi de VIH.

Però la veritat és que desenes de persones van poder veure el que passava des del carrer mateix i des de les seves finestres, i els vídeos gravats per les veïnes van mostrar la veritat. Segons la narració d’un testimoni presencial, Juan Andrés Benítez va ser «immobilitzat de peus i mans per vuit mossos que se li van tirar a sobre, i el van seguir colpejant, quan en realitat ja el tenien [paralitzat]». La tortura es va allargar durant deu minuts, mentre cridava que es moria. Després el van entrar al cotxe policial, d’on el van treure minuts més tard per realitzar-li un massatge cardíac, fins que el van traslladar mort, segurament, a una ambulància. Aquesta veritat, avui inqüestionable, es va haver d’obrir pas contra els interessos polítics, la relació entre fonts policials i mitjans de comunicació, contra l’estigmatització del barri del Raval, contra tots els poders, i només es va poder fer valer gràcies a una enorme revolta col·lectiva del nostre barri contra quatre realitats germanes: la violència policial, la impunitat, el poder i la mentida.

Per això, hem estat moltes les que hem sentit com a propi el dolor i la lluita, la tristesa i la ràbia que han inundat Minneapolis com a resposta a un assassinat que sentim tan proper, en la seva forma i en el seu fons, com si hagués passat a la porta de qualsevol escala del Raval. A Juan Andrés Benítez i George Floyd els hi han arrabassat la vida per la impunitat i el modus operandi d’uns cossos policials instruïts per identificar com a sospitoses o perilloses milers de persones pels seu perfil ètnic, de classe, de gènere, d’edat, religió i, en alguns casos, s’assenyalen barris sencers com a zones de guerra, on la vulneració dels drets humans no només passa cada dia, sinó a cada minut. A Juan Andrés Benítez i George Floyd també els hi han arrabassat la vida unes «tècniques policials» que es basen en l’exercici quotidià de la violència contra les persones, i que semblen inqüestionables fins que acaben provocant el pitjor dels desenllaços. Aquestes «tècniques», però, ens posen en risc i vulneren els nostres drets, també, quan no ens estan matant.

Avui Minneapolis i el Raval estan molt a prop, perquè, amb les diferències de cada realitat, al nostre barri veiem cada dia les pràctiques del racisme institucional, les batudes i les identificacions per pertànyer a una ètnia diferent, la criminalització per part dels mitjans de comunicació —de vegades subtil, de vegades explícita— dels diferents col·lectius del nostre barri que pateixen formes de discriminació i violència. Perquè la negació de la ciutadania que s’aplica com a política d’Estat sobre centenars de milers de persones que viuen al nostre país —a través de la Llei d’Estrangeria, de l’esclavisme laboral, de la segregació institucional segons la situació administrativa— és justament el que viuen milers de persones al nostre barri.

Avui la música que surt amb força dels altaveus de Ràdio Raheem, Fight the Power!, se sent a la pell, els cors i els colls del Raval i Minneapolis, com una sola comunitat que escurça la distància d’una banda a l’altra i engrandeix la solidaritat.

Raval / Minneapolis
Juan Andrés Benítez / George Floyd
Fight the Power
Tots els nostres braços i el nostre coratge contra la impunitat

  • Revista Masala
  • Associació Cultural el Raval -El Lokal
  • Sindicato de manteros Barcelona
  • Putas Libertarias Raval
  • Putas Indignadas
  • Ateneu del Raval
  • Acció Riera Baixa
  • Espacio del Inmigrante
  • Raval Rebel
  • Acció Raval
  • Casa de la Solidaritat
  • Xarxa Veïnal del Raval
  • Guerrilla Raval

Raval/Minneapolis. Solidaridad contra la violencia policial que asfixia nuestros barrios

Era el domingo 6 de octubre de 2013 y una noticia corría de boca en boca entre las vecinas del Raval. La noche del sábado 5, durante una intervención policial, un vecino había muerto en unas circunstancias que en ese momento no estaban claras. Las fuentes policiales apenas tardaron unas horas en asegurar la versión policial filtrando informaciones a unos medios de comunicación que las recogían de una manera absolutamente acrítica: hablaban de «actitud agresiva» y de supuesto «consumo de estupefacientes», de intento de huída, de muerte súbita y, para acabar de criminalizar a la víctima, de que los agentes habían sido medicados para prevenir un posible contagio de vih.

Pero lo cierto es que decenas de personas pudieron ver lo que pasaba desde sus ventanas y desde la calle misma, y videos grabados por las vecinas mostraron la verdad: según la narración de un testigo presencial, Juan Andrés Benitez estuvo «inmovilizado de pies y manos por ocho mossos que se le echaron encima, y siguieron golpeándolo cuando en realidad ya lo tenían [paralizado]». Eso ocurrió durante diez minutos, mientras gritaba su agonía; después fue introducido en un coche policial del que fue sacado minutos después para realizarle un masaje cardiaco, hasta que fue trasladado a una ambulancia, seguramente ya sin vida. Esa verdad, hoy incuestionable, tuvo que abrirse paso contra los intereses políticos, la relación entre fuentes policiales y medios de comunicación, contra la estigmatización del barrio del Raval, contra todos los poderes, y solo pudo hacerse valer gracias a una enorme rebelión colectiva de nuestro barrio contra cuatro realidades hermanas: la violencia policial, la impunidad, el poder y la mentira.

Por eso, hemos sido muchas las que hemos sentido como propio el dolor y la lucha, la tristeza y la rabia, que han inundado Minneapolis como respuesta a un asesinato que sentimos tan cercano en su forma y en su fondo como si hubiera pasado en la puerta de cualquier bloque del Raval. A Juan Andrés Benítez y George Floyd les han arrebatado la vida por la impunidad y el modus operandi de unos cuerpos policiales instruidos para identificar como sospechosas o peligrosas a miles de personas por perfiles raciales, de clase, de género, de edad, religión y, en algunos casos, a barrios enteros señalados como zonas de guerra, donde la vulneración de los derechos humanos no solo ocurre cada día sino cada minuto. A Juan Andrés Benítez y George Floyd les han arrebatado la vida también por unas «técnicas policiales» basadas en un ejercicio cotidiano de la violencia contra las personas, y que parecen incuestionables hasta el momento en que acaban provocando el peor de los desenlaces. Pero esas «técnicas» nos ponen en riesgo y vulneran nuestros derechos también cuando no nos están matando.

Hoy Minneapolis y el Raval están muy cerca, porque, con las diferencias de cada realidad, en nuestro barrio vemos las prácticas del racismo institucional cada día, las redadas e identificaciones por perfil racial, la criminalización por parte de los medios de comunicación —a veces sutil, a veces explícita— de los diferentes colectivos de nuestro barrio que sufren formas de discriminación y violencia. Porque la negación de la ciudadanía que se aplica como una política de Estado sobre cientos de miles de personas que viven en nuestro país —a través de la Ley de Extranjería, del esclavismo laboral, de la segregación institucional según la situación administrativa— es algo que justamente viven miles de personas en nuestro barrio.

Hoy la música que sale con fuerza de los altavoces del loro de Radio Raheem, Fight the Power!!, se escucha en la piel, los corazones y las gargantas del Raval y Minneapolis, como una solidaridad que empequeñece la distancia y engrandece la solidaridad de una costa a otra.

Raval/Minneapolis

Juan Andrés Benítez / George Floyd

Fight the Power

Todas nuestros brazos y nuestro coraje contra la impunidad

  • Revista Masala
  • Associació Cultural el Raval -El Lokal
  • Sindicato de manteros Barcelona
  • Putas Libertarias Raval
  • Putas Indignadas
  • Ateneu del Raval
  • Acció Riera Baixa
  • Espacio del Inmigrante
  • Raval Rebel
  • Acció Raval
  • Casa de la Solidaritat
  • Xarxa VeÏnal del Raval
  • Guerrilla Raval

Raval / Minneapolis, Solidarity against police violence, that suffocates our neighborhoods

It was Sunday, October 6, 2013 and a news spread from word of mouth among the residents of the Raval. On Saturday night 5, during a police intervention, a neighbor had died in circumstances that were not clear at the time. The police sources only took a few hours to secure the police version, leaking information to the media that collected it in an absolutely uncritical way: they spoke of “aggressive attitude” and of alleged “drug use”, attempted escape, death sudden and, to finish criminalizing the victim, that the agents had been medicated to prevent a possible spread of HIV.

But the truth is that dozens of people could see what was happening from their windows and from the street itself, and videos recorded by the neighbors showed the truth: according to the narration of an eyewitness, Juan Andrés Benitez was “immobilized hand and foot by eight mossos who fell on him, and kept hitting him when in fact they already had him [paralyzed] ». That happened for ten minutes, while screaming his agony; Later, he was placed in a police car from which he was removed minutes later to perform a cardiac massage, until he was transferred to an ambulance, probably already lifeless. That truth, today unquestionable, had to break through against political interests, the relationship between police sources and the media, against the stigmatization of the Raval neighbourhood, against all powers, and it could only be asserted thanks to a huge collective rebellion by our neighbourhood against four sister realities: police violence, impunity, power and lies.

For this reason, many of us have felt the pain and the struggle, the sadness and the rage as ours, which have flooded Minneapolis in response to a murder that we feel as close in form and substance as if it had happened in the past door of any block of the Raval. Juan Andrés Benítez and George Floyd have had their lives taken away with impunity and the modus operandi of some police forces instructed to identify thousands of people as suspicious or dangerous based on racial, class, gender, age, religion, and in some cases, to entire neighborhoods designated as war zones, where the violation of human rights occurs not only every day but every minute. Juan Andrés Benítez and George Floyd have been robbed of their lives also by «police techniques» based on a daily exercise of violence against people, and which seem unquestionable until the moment they end up causing the worst outcome. But these “techniques” put us at risk and violate our rights also when they are not killing us.

Today Minneapolis and Raval are very close, because, with the differences of each reality, in our neighborhood we see the practices of institutional racism every day, the raids and identifications by racial profile, the criminalization by the media – sometimes subtle, sometimes explicit— of the different groups in our neighborhood that suffer forms of discrimination and violence. Because the denial of citizenship that is applied as a State policy on hundreds of thousands of people living in our country —through the Immigration Law, labor slavery, institutional segregation according to the administrative situation— is something that thousands of people live in our neighborhood.

Today the music that comes out loudly from Radio Raheem’s radio cassette player loudspeakers, Fight the Power !!, is being heard in the skin, hearts and throats of Raval and Minneapolis, as a solidarity that dwarfs the distance and magnifies the solidarity of one coast to another.

  • Raval/Minneapolis
  • Juan Andrés Benítez / George Floyd
  • Fight the Power
  • Our arms and our anger against impunit

Firman el manifiesto:

  • Revista Masala
  • Associació Cultural el Raval -El Lokal
  • Sindicato de manteros Barcelona
  • Putas Libertarias Raval
  • Putas Indignadas
  • Ateneu del Raval
  • Acció Riera Baixa
  • Espacio del Inmigrante
  • Raval Rebel
  • Acció Raval
  • Casa de la Solidaritat
  • Xarxa Veïnal del Raval
  • Guerrilla Raval

Comments are closed.